De Nederlandse Bank

Stability

Memorandum of Understanding on Cross-Border Financial Stability

Nieuwsbericht

Datum 26 juni 2008

Op 1 juli 2008 is in de Europese Unie het Memorandum of Understanding (MoU) on Cross-Border Financial Stability van kracht geworden.

Deze multilaterale MoU bevat afspraken tussen de publieke autoriteiten in de financiële sector in de EU die tot doel hebben de financiële stabiliteit te bevorderen, met name om in een eventuele grensoverschrijdende financiële crisis effectiever te kunnen opereren.

De MoU is tot stand gekomen nadat de Europese Raad van ministers van Financiën (Ecofin) in oktober 2007 besloot om de bestaande afspraken uit 2005 over overleg en samenwerking in financiële crisis in de EU te herzien. De MoU is niet wettelijk bindend, maar wordt door de deelnemende partijen een geschikt instrument geacht om de onderlinge samenwerking te bevorderen en zich op een eventuele grensoverschrijdende financiële crisis voor te bereiden.

De MoU is ondertekend door alle toezichthouders voor de financiële sector, de centrale banken, inclusief de Europese Centrale Bank, en de ministers van Financiën uit de 27 lidstaten van de EU. Namens Nederland zijn dit de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandsche Bank (DNB) en de minister van Financiën.

Downloads


* Memorandum of Understanding on Cross-Border Financial Stability (PDF: 308,0 Kb)

---