Gemeente Breda

Handhavingsactie op woonwagenlocatie Rijnauwenstraat

De gemeente Breda heeft vandaag samen met politie, OM en Belastingsdienst in het kader van een handhavingsactie controles uitgevoerd op de woonwagenlocatie aan de Rijnauwenstraat.

De gemeente heeft geconstateerd dat vijf van de negen woonwagens illegaal zijn. Vier van deze woonwagens krijgen een aanschrijving om alsnog op korte termijn een bouwvergunning aan te vragen. De vijfde woonwagen is niet te legaliseren in verband met de bouwhoogte en omdat hij gedeeltelijk op openbare grond is gebouwd. De eigenaar wordt gesommeerd om de woonwagen binnen zes weken te verwijderen.

De actie is rustig verlopen en de bewoners hebben zich constructief opgesteld.

De actie vloeit voort uit het Vrijplaatsenbeleid van de gemeente Breda en uit het convenant dat de gemeente Breda in 2006 heeft gesloten met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de politie over de aanpak van vrijplaatsen. De locatie aan de Rijnauwenstraat waar vandaag de actie is gehouden is een van deze vrijplaatsen.

Resultaat actie

De gemeente trof naast de illegale woonwagens ook nog enkele illegale en op gemeentegrond gebouwde muurtjes en een sierlantaarn aan. Die zijn meteen afgebroken. Een op gemeentegrond geplante coniferenhaag is ook weggehaald. Ook is een camera verwijderd die vanuit de locatie op de openbare weg was gericht. Daarnaast is nog een stuk illegaal in gebruik genomen gemeentegrond teruggevorderd. De Belastingdienst tot slot, heeft enkele kleine uitstaande vorderingen geind.

De politie zorgde met 18 mensen voor begeleiding van de controleurs en heeft het terrein afgezet. Uitgaande en ingaande personen werden gecontroleerd. In totaal namen 32 mensen deel aan de actie. Alle betrokken instanties zijn tevreden over het resultaat.

Vrijplaatsenbeleid

De gemeente heeft het vrijplaatsenbeleid ontwikkeld om het leef- en woonklimaat in de stad te verbeteren. Vrijplaatsen zijn groepen van personen en of locaties waar de overheid nog niet effectief heeft kunnen of willen optreden als het gaat om het handhaven van regels en wetten. Breda vindt het maatschappelijk niet aanvaardbaar dat op deze plekken anders met de uitvoering van regels wordt omgegaan dan op andere plaatsen.

Breda, 26 juni 2008