Deelgemeente Oud-West Amsterdam


`Geef het Door' goed op stoom

26 juni 2008

Om vóór de zomer een en ander alvast goed op stoom te hebben liggen, is onder andere heel hard gewerkt door Saadia, Berrin en Fatma, vrijwilligerbegeleiders van project `Geef het Door', een project in het kader van armoedebestrijding. Door middel van dit project worden mensen die het nodig hebben, de weg gewezen naar de juiste voorzieningen.

Portefeuillehouder Zorg en Welzijn, Yvonne Lammers: "We zijn de goede weg ingeslagen. En ik verwacht en hoop dat dit project dankzij deze vrijwilligers, zich als een olievlek zal verspreiden. Mij is in elk geval duidelijk dat een persoonlijke en gerichte benadering het allerbeste werkt".

Netwerk inschakelen

Het bijzondere van "Geef het Door" is dat vrijwilligers worden ingezet om op huisbezoek te gaan bij mensen die dit nodig hebben. Deze mensen krijgen informatie over de bestaande voorzieningen. En de vrijwilliger maakt dan een eerste inschatting of betrokkene hier recht op heeft op basis van het inkomen en het gebruik nu. Dit huisbezoek gebeurt niet op goed geluk of huis aan huis, maar door het inschakelen van het netwerk van de vrijwilligers zèlf. Het is namelijk de bedoeling dat het netwerk zich steeds verder vertakt zoals een olievlek zich verspreidt.

Getrainde vrijwilligers

Op dit moment zijn er zeven Turkse vrijwilligers en elf Marokkaanse vrijwilligers. Zijhebben inmiddels een aantal bijeenkomsten gehad, waaronder twetrainingsmiddagen waar met behulp van rollenspelen is geoefend met het huisbezoek. De vrijwilligers zijn vervolgens heel enthousiast aan deze huisbezoeken begonnen. En inmiddels zijn er al negen bezoeken afgelegd. Na een aantal weken komt er een vervolg waarin wordt gekeken of de klant ook is 'aangekomen' bij de juiste instantie.

Armoedebestrijding

Het stadsdeelbestuur vindt het belangrijk om armoede te bestrijden. Daarom werkt het stadsdeel hard aan haar eigen taak, namelijk het toeleiden van mensen naar inkomenondersteunende voorzieningen. Vooral op welzijnsgebied wordt behoorlijk aan de weg getimmerd zoals hulpverlening, preventieve activiteiten, voorlichting en toeleiding. (zie hiervoor de aparte bijlage)