Stadsdeel Zeeburg

Dennis Straat onthult beeld Familie op IJburg

26 juni 2008

Woensdag 25 juni 2008 onthulde stadsdeelwethouder Dennis Straat het beeld Familie van kunstenaar Paul de Reus in het Theo van Goghpark. Toen Dennis de linten doorsneed en het kleurrijke beeld onder het grote doek tevoorschijn kwam, vielen de vele aanwezigen allen even stil. Het 1700 kilo zware beeld imponeert, en fascineert.

Foto: Opening kunstwerk Familie

Het klassieke thema familie is eigentijds uitgewerkt. Dit thema past goed in dit park, waar veel gezinnen en mensen komen om te wandelen, te luieren, elkaar te ontmoeten en te spelen. IJburgers zullen in het beeld een moment van herkenning beleven als ze het kunstwerk van de vrolijke familie zien die plezier beleeft in het gras. Maar het beeld heeft ook een diepere dimensie. Het prikkelt de fantasie en beeldt een droom uit.

Dennis Straat benadrukte in zijn toespraak dat kunst helemaal tot bloei komt in de jonge wijk IJburg. Op elk eiland vind je wel een belangwekkend kunstwerk. Straat: "Kunst zorgt voor een extra beleving van de openbare ruimte, het is als het ware de slagroom op de taart. Kunst roept emoties op, verrast, ontroert, verwondert, verbindt en leidt tot een moment dat mensen schoonheid ervaren.

Het beeld zal veel gespreksstof opleveren. Tijdens de opening bleek al snel dat het herkenbare beeld ook kinderen aanspreekt, want de kinderen speelden op het beeld naar hartelust. Het beeld is zwaar en stevig, dus beschadigd kan het niet worden.

De IJburgers zijn blij met het beeld, ze koesteren het en het vergroot hun plezier bij de recreatie in het park. En dat is precies de bedoeling.