Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over aanpak van de ernstige drugsproblematiek in Maastricht

26 juni 2008

Antwoorden op kamervragen van de leden Haverkamp en Aasted Madsen-van Stiphout (beiden CDA) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Defensie en van Justitie over het geen actieve rol spelen van de Koninklijke Marechaussee bij de aanpak van de ernstige drugsproblematiek in Maastricht. (Ingezonden 2 juni 2008)


1. Vraag Bent u op de hoogte van het feit dat de Koninklijke Marechaussee op dit moment geen actieve rol speelt bij de aanpak van de ernstige drugsproblematiek in Maastricht en omgeving, die veroorzaakt wordt door het drugstoerisme?


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Bent u op de hoogte van het feit dat de Koninklijke Marechaussee bij de uitoefening van het mobiel vreemdelingentoezicht ook geconfronteerd wordt met drugstoerisme, maar daar in het kader van het takenpakket niet op ingrijpt? Klopt het dat Marechaussees wel bevoegd zijn om in te grijpen wanneer zij ter plekke strafbare feiten waarnemen?


2. Antwoord Een van de primaire taken van de Koninklijke Marechaussee, conform de Politiewet 1993, is handhaving van de vreemdelingenwetgeving door onder andere het uitvoeren van Mobiel Toezicht Vreemdelingen langs de landsgrenzen met de omringende Schengenlanden. Bij het uitoefenen van het Mobiel Toezicht Vreemdelingen kan personeel van de Koninklijke Marechaussee worden geconfronteerd met strafbare feiten zoals drugsgerelateerde feiten en verboden wapenbezit. Indien bij de uitvoering van Mobiel Toezicht Vreemdelingen een dergelijk strafbaar feit wordt geconstateerd is het personeel van de Koninklijke Marechaussee op grond van de Politiewet 1993 bevoegd tot optreden en zal hiertoe ook overgaan door bijvoorbeeld aanhouding en inbeslagname van goederen waarna het vervolgonderzoek aan de politie wordt overgedragen. De Koninklijke Marechaussee doet in dergelijke gevallen in principe geen zelfstandig vervolgonderzoek, omdat het niet tot het primaire takenpakket behoort.


3. Vraag Deelt u de mening dat het goed zou zijn om ook de Koninklijke Marechaussee in te zetten bij de aanpak van de ernstige drugsgerelateerde problemen in Maastricht en omgeving?

3. Antwoord
De verantwoordelijkheid voor de aanpak van de drugsproblematiek in Maastricht en omgeving ligt bij het lokale gezag. De uitvoering van de politietaak is in handen van de politie. Gelet op het primaire takenpakket van de Koninklijke Marechaussee, zoals dat is neergelegd in artikel 6 van de Politiewet 1993 ligt zelfstandige inzet van de Koninklijke Marechaussee op structurele basis niet in de rede. Dit laat onverlet dat de Koninklijke Marechaussee en de politie nauw samenwerken op het gebied van kennisuitwisseling en informatieoverdracht inzake grensoverschrijdende criminaliteit, waartoe ook de problematiek van het drugstoerisme behoort. Zo neemt de Koninklijke Marechaussee deel aan een informatie gestuurd politiesamenwerkingsverband tussen Nederland, België en Duitsland (Epic) met betrekking tot grensoverschrijdende criminaliteit. Verder draagt de Koninklijke Marechaussee vervolgonderzoeken, zoals bedoeld in het antwoord onder 2, in goed overleg over aan de politie. Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties