Persbericht EénVandaag:
"Begeleiders zorginstellingen handelen in drugs"

Begeleiders van licht verstandelijk gehandicapten zijn actief betrokken bij drugshandel. Dat stellen betrokkenen vanavond in EénVandaag. Binnen verschillende grote instellingen worden medicijnen voor patiënten verhandeld als partydrug en staan begeleiders soms gedrogeerd voor hun groep, aldus medewerkers. Eén van de instellingen die door meerdere bronnen genoemd wordt is 's Heeren Loo in Ermelo. Op 's Heeren Loo is vorig jaar een complete woongroep gesloten omdat de situatie volledig uit de hand liep, ondermeer vanwege problemen met drugs. De directie zou volgens betrokkenen de affaire in de doofpot gestopt hebben.

Een begeleider vertelt: "Binnen de woongroep waren er begeleiders die bijvoorbeeld regelmatig XTC gebruikten. Die kwamen na een nachtdienst onder invloed nog een dienst draaien. Iedereen wist ervan, maar de directie heeft veel te laat ingegrepen." Vorig jaar raakt 's Heeren Loo al in opspraak nadat een bewoonster door een medebewoner in coma is geslagen. Omdat ook hier de begeleiding faalde werd ook die groep gesloten.

EénVandaag heeft gesproken met begeleiders, bewoners en instanties binnen de gehandicaptenzorg. Ze constateren dat het terrein van zogeheten open instellingen een makkelijke plek is om te dealen. Er is vrijwel geen controle op het terrein en licht verstandelijk gehandicapten vallen makkelijk ten prooi aan dealers. "Jongeren komen vaak een instelling binnen zonder drugsprobleem, maar gaan er wel mee weg", zegt een van de begeleiders.

Vakbond CNV zegt dat het drugsprobleem van begeleiders bekend is binnen veel instellingen. Vaak zijn het onervaren uitzendkrachten, die medicijnen van cliënten gebruiken en verhandelen als partydrug. Er zijn ook gevallen bekend van harddrugsgebruik.
Liselotte Smits (CNV): "Zowel cliënten als begeleiders hebben ermee te maken, maar er is angst om hierover te praten." De bond wil inventariseren hoe vaak drugsdelicten plaats vinden. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland stelt in een reactie dat het slechts om incidenten gaat. Zorginstelling 's Heeren Loo wil niet op de beschuldigingen reageren.

Uitzending donderdag 26 juni 2008 om 18.18 uur op Nederland 1
Noot voor de pers:
Voor meer info (