Gemeente Rotterdam
Meer zorg, scholen in de wijk waar je een vak leert

Maatwerk Rotterdams beroepsonderwijs

Jongeren beter ondersteunen in hun schoolloopbaan en de overstap naar werk verbeteren. Schooluitval tegengaan en talent centraal stellen. Daar zetten de gemeente Rotterdam en het Rotterdamse beroepsonderwijs op in met het 'Rotterdams Offensief VMBO - MBO'. Rotterdam gaat voor maatwerkonderwijs: wijkscholen, vakscholen en topscholen. Deze scholen zijn een samenvoeging van het VMBO en het MBO. Verbetering van zorg en hulpverlening op scholen zijn een belangrijk onderdeel van het offensief, evenals extra voorlichting en hulp bij de beroeps- en opleidingskeuze.

Onderwijswethouder Leonard Geluk: "Zorg op scholen is nu vaak niet toereikend genoeg om jongeren binnenboord te houden. Daarnaast sluiten opleidingen vaak onvoldoende aan bij de behoefte van het bedrijfsleven. Dat moet anders. We gaan nu het beste van twee werelden combineren. De zorg en kleinschaligheid van het VMBO en de praktijkgerichte aanpak van het MBO".

Het 'Rotterdams Offensief VMBO-MBO' bevat dan ook maatregelen op drie sporen:

1. Maatwerkonderwijs: wijkscholen, vakscholen en topscholen

2. Zorg en hulpverlening op school

3. Extra voorlichting en hulp beroeps- en opleidingskeuze

Wijk-, vak- en topscholen

Het eerste spoor richt zich op de inrichting van het beroepsonderwijs. De overgang van VMBO naar MBO verloopt voor een aantal jongeren niet goed. Behalve dat leerlingen van een relatief kleine school in een nieuwe, vaak veel grootschaliger omgeving terecht komen, krijgen ze te maken met een andere aanpak. Rotterdam gaat aan de slag met maatwerkonderwijs: wijkscholen, vakscholen en topscholen om te voorkomen dat deze knip tussen VMBO en MBO voor schooluitval zorgt. Talentontwikkeling staat centraal. De drie concepten zijn niet vervangend voor het gehele (V)MBO, maar bedoeld als een verbijzondering ervan voor drie specifieke groepen leerlingen.

De wijkschool richt zich op jongeren die zijn uitgevallen door een opeenstapeling van problemen. De leerlingen kunnen op de wijkschool hun persoonlijke problemen oplossen, leren en werkervaring opdoen. Op de vakscholen volgen leerlingen een doorlopende vakopleiding vmbo/mbo op het gebied van horeca, zorg en welzijn, techniek en handel en ondernemerschap. De topscholen zijn bedoeld voor leerlingen die boven het gemiddelde uitsteken. Omdat de meeste aandacht nu vaak uitgaat naar probleemjongeren, worden zij niet goed bediend. Ook de topschool is een doorlopende vmbo/mbo opleiding met een uitstroom naar het hbo.

Zorg en hulpverlening op school

Veel jongeren in Rotterdam hebben problemen op verschillende leefgebieden waardoor school vaak op de allerlaatste plaats komt. Tegelijkertijd zijn jongeren zorgmijdend. Daarom gaan instellingen als schuldhulpverlening, Centra voor Jeugd en Gezin, RIAGG en GGD hun zorg op scholen aanbieden. Als jongeren vroegtijdig geholpen worden met hun problemen, wordt voorkomen dat die problemen zo groot worden dat ze niet meer, of heel moeilijk, op te lossen zijn ('voorkomen is beter dan genezen').

Extra voorlichting en hulp beroeps- en opleidingskeuze

Op jonge leeftijd een beroep kiezen is voor veel jongeren ingewikkeld. Ze weten niet wat te kiezen en welke perspectieven de diverse beroepen bieden. Daarom kiezen steeds minder jongeren voor technische beroepen, terwijl daar in het bedrijfsleven veel behoefte aan is. Ook verlaten jongeren vaak de school als de opleiding niet is wat zij er van verwachten. Rotterdam wil daarom al vanaf de basisschool beginnen om jongeren en hun ouders voor te lichten over kansrijke beroepen. Samen met het bedrijfsleven (de haven, de technische bedrijven, de zorginstellingen, etc.) wordt aan ouders en kinderen duidelijk gemaakt dat je met een (technische) beroepsopleiding hoogwaardig en goed betaald werk kunt krijgen.

Wat doet Rotterdam

In augustus 2008 starten in Rotterdam de eerste vier vakscholen 'Horeca', 'Techniek RDM Terrein', 'Jong Ondernemen' en 'Schilderen en Stucadoren'. Op dit moment zijn er vier voorlopers van de wijkscholen. Deze worden structureel en er worden voorbereidingen getroffen voor de topscholen. De gemeente gaat de Regionale Opleidingscentra (ROC's) financieel ondersteunen voor een preventieve aanpak van jongeren met problemen. Ook zet de gemeente extra geld voor onderwijshuisvesting in voor het (V)MBO, te beginnen met 2 miljoen euro extra in 2008. Rotterdam vraagt van het Rijk de ruimte om budgetten flexibel en blijvend in te zetten. Verder vraagt Rotterdam financiële steun voor het Rotterdams Offensief VMBO-MBO.

Noot voor de redactie/