Universiteit van Tilburg
Universiteit van Tilburg start nieuw onderzoek naar werkzekerheid

Miljoenensubsidie van Stichting Instituut GAK

Stichting Instituut GAK heeft twee miljoen euro toegekend aan onderzoekers van de Universiteit van Tilburg voor de uitvoering van een omvangrijk onderzoeksprogramma getiteld 'Werkzekerheid: naar nieuwe zekerheden op de veranderende arbeidsmarkt'. In het programma, dat wordt geleid door hoogleraar Ton Wilthagen van de Faculteit Rechtsgeleerdheid, zullen onderzoekers van de juridische, economische en sociale faculteit in Tilburg samenwerken.

Centraal in het nieuwe onderzoek staat de vraag hoe op de Nederlandse arbeidsmarkt werkzekerheid kan worden ontwikkeld: de zekerheid dat mensen aan het werk komen én blijven. Uitgangspunt is dat de baan voor het leven aan het verdwijnen is en dat mensen de capaciteiten en faciliteiten nodig hebben om, indien nodig, tijdig over te stappen naar een andere functie of baan.

De betrokken onderzoekers gaan onder meer na wat Nederland op dit punt kan leren van andere landen, welke rol collectieve arbeidsovereenkomsten spelen, hoe werknemers door middel van scholing op een vervolgstap kunnen voorbereid, wat de relatie is met ontslagtoetsing en hoe op ondernemingsniveau een nieuw psychologisch contract tussen werkgever en werknemer kan worden vormgegeven.

Aan het onderzoeksprogramma nemen ook onderzoekers deel van de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA) en de Universiteit van Amsterdam. De Faculteit Rechtsgeleerdheid en het College van Bestuur van de Universiteit van Tilburg leveren een eigen financiële bijdrage aan het programma, dat een looptijd heeft van drie jaar.