Ingezonden persbericht

Persbericht
26 juni 2008

22e Straatmuzikantenconcours de Gouden Pet
Speelplekken gecentraliseerd rondom Hooglandse kerk

Voor de 22e keer strijden de deelnemers om de felbegeerde Gouden Pet en prijzengeld (1e prijs ? 1.000, 2e ? 500 en 3e ? 250) en natuurlijk de eeuwige roem. Tijdens deze voorronde selecteert een deskundige jury 6 finalisten. Na een optreden van de act 'Mama say maybe' worden de finalisten bekend gemaakt. Vervolgens brengen deze zes finalisten elk twee nummers ten gehore, waarna het publiek door middel van stemformulieren de winnaar van de Gouden Pet zal kiezen. Vanzelfsprekend geeft de winnaar nog een toegift.

Het Gouden Pet Festival is inmiddels wijd en zijd bekend als het leukste en gezelligste straatmuzikantenconcours van Nederland. Eén keer per jaar wordt op iedere straathoek van Leiden gemusiceerd. Koren, close harmony groepen, folksingers met een gitaar, smartlapzangers begeleid door accordeon. Rijp en groen talent laat zich horen aan een enthousiast publiek. Aan het eind van de dag treden zes finalisten - uitverkoren door een deskundige jury - op het Hooglandsekerkplein voor het voetlicht, waarna jury en publiek bepalen wie de winnaar van de Gouden Pet is. De winnaar van de 1e prijs krijgt ? 1.000,- en de felbegeerde Gouden Pet. De 2e prijs bedraagt ? 500,- en de 3e prijs ? 250,-.

De voorronde is van 12.30 uur en de finale is om 16.30 uur op het Hooglandsekerkplein.
Het festival is gratis toegankelijk. Kijk voor het programma en de uitgebreide biografieën op www.goudenpet.nl of haal zondag een gratis programma op het Hooglandsekerkplein.
Straatmuzikantenconcours De Gouden Pet is al jaren een zelfstandig festival dat de laatste vijf jaar wordt georganiseerd door Stichting Muziekfestivals Leiden en daarvoor door Stichting de Gouden Pet. Het festival wordt georganiseerd door vrijwilligers en facilitair ondersteund door ProKwadraat-Groepswijzer.nl.

De Deelnemers

De Wednesday Evening Singers (Leiderdorp)
400 jaar vocale muziekhistorie. Van madrigalen tot folksongs, van Brahms tot Beatles is deze groep close harmony in optima forma.

Johan Boers (Assen)
Al ruim 20 jaar straatmuzikant in het noorden van ons land maakt Johan Boers instrumentale Hollandse muziek.

Fruitcompagnie (Alkmaar)
Absurd, intiem, surrealistisch met een kwinkslag. Twee dichters en een gitarist die de grenzen van de werkelijkheid verkennen.

4xNiks (Purmerend)
Plezier in muziek, dat is de basis voor 4xNiks. In wisselende samenstelling bestaan ze nu al 6 jaar.

Ukelele Ike (Haarlem)
Van het kerkkoor, via de muziekles naar het straatleven, dat is het verhaal van Ukelele Ike. Jazz op het kleine broertje van de gitaar.

Duo Troubadour zoekt Vrouw (Oegstgeest)
Tweestemmige nederlandstalige muziek en teksten met een knipoog, waarbij de man/vrouw verhouding en plezier centraal staan.

De Hoekse Troubadour (Hoek van Holland)
Levenskunstenaar en zeepbellenman, zanger van Nederlandstalige levensliederen die putten uit het rijke leven van de vertolker, de Hoekse Troubadour staat garant voor hilarisch vermaak.

Jonas en Roland (Leiden)
Elf jaar oud en boordevol ambitie. Popmuziek met twee gitaren en twee stemmen.

DeGerard (Roelofarendsveen)
DeGerard is meer dan slechts zanger of tekstdichter. Hij verkondigt het grote woord. Het moralisme straalt er vanaf. Zijn Dylaneske-stijl heeft een volkse charme die diep is geworteld in de agrarische klei.

N.V de Nieuwe Wanhoop (Leiden)
Een vijfmans-formatie, die zangteksten en gedichten brengen in een mix van muziekstijlen zoals pop, funk, klassiek en smartlap.

Alias (Leiden)
Alias: opvallend onherkenbaar!! Vijf zijstraat-muzikanten met een straatverbod. Hun pleinvrees zijn ze gaandeweg ontstegen. Slechts onder schuilnamen durven zij hun onvervalste covers van middle of the road muziek te berde te brengen.

Les Canards (Voorburg)
Twee verloren zonen van hun generatie die het ondenkbare deden: breken met de maatschappelijke norm en zoeken naar hun eigen, muzikale weg.

Prettig geregeld (Utrecht)
Prettig geregeld is een cover-duo met muziek uit de jaren '50 tot '70. Van rock-'n-roll tot disco van smartlap tot de rest... Het repertoire loopt uiteen van Koos Bouwer tot Bob op zijn Harley.

Cancelled (Putten)
Cancelled is een complete band waar het enthousiasme vanaf spat, met een eigen sound. Het repertoire bestaat zowel uit eigen muziek als uit poprock covers waar zij haar eigen draai aan geeft.

Spiel Klezmer Spiel (Voorschoten)
Klezmermuziek, de expressieve muziek van het Joodse volk. Op de klarinet, accordeon, viool, sopraansaxofoon, trompet en bariton vertelt deze groep u het verhaal van Zorach en de duivel. Vorig jaar maakten zij voor de Gouden Pet hun eerste theatervoorstelling en wonnen een derde prijs.

Sansan (Hengelo)
Meestal a capella, maar soms ook begeleid door gitaar en of percussie, worden liedjes gebracht in diverse stijlen, van middeleeuwse volksliedjes tot pop, al dan niet vertaald naar een hedendaagse zetting.

Grein (Utrecht)
Wat is Grein? Grein? Een grein is een gewichtsmaat is ongeveer 0,065 gram en dus niet heel erg veel. Er gaan twintig greinen in een scrupel, wat overigens ook een leuke bandnaam kan zijn. Greinen betekent ook: het ruw maken van het gepolijste oppervlak van een stenen drukplaat. Dat greinen doet de vakman dan meestal met carborundum, wat ook een leuke bandnaam kan zijn. Als je dus geen greintje verstand hebt...

Demian (Tilburg)
Demian schrijft zijn eiegn muziek. Zijn repertoire is overwegend Nederlandstalig, zomerliedjes, maar soms ook reggae, funky of rustig.

Perezamusic (Utrecht)
Electro-acoustic alternative pop rock.

The Popes (Leiden)
Drie vrienden die voor de gezelligheid verschillende genres spelen in verschillende samenstellingen. Op het moment druk bezig met ouderwetse rock 'n' roll gespeeld op een contrabas en twee gitaren.

Blaas of Glory (Zwolle)
Blaas of Glory is een hilarische muzikale straattheateract van harmonie Blaas of Glory. Beleef de hardrockklassiekers van weleer in een totaal andere arrangement. AC/DC meets Lomax!

Mama Roux (Utrecht)
Literaire Nederfolk. Met het aureool van de middeleeuwse nar en een knipoog naar ons cultureel erfgoed vertolkt Mama Roux eigen muzikale verhalen.

Delicia (Wassenaar)
Delicia speelt Roma- en wereldmuziek met een tikje swing.

Vrolijk (Bruchem)
Music with no bounderies! Daar gaat de groep voor. Ieder optreden is anders, maar altijd vrolijk. Springend in het rond over de hele wereld. Wereld- en volksmuziek vermengd met de hedendaagse geluiden.

Lucky Spoons (Den Haag)
Driemansformatie met uitbundige Ierse folk.

Liedje van de Wind (Bilthoven)
Nederlandse folk met soms een woordje van over de grens. Inspirators zijn o.a. Bob Dylan, Cohen, Jules de Corte, maar ze hebben ook eigen creaties. Liedje van de Wind is serieus, humoristisch, realistisch, actueel, diepgaand, lekker plat en intellectueel.

Hub van Baek (L) (Leiden)
Hub van Baek (L) is een succesvolle Leidse winkelier die de bezoekers eens op een andere manier wil verrassen. Op de accordeon, aangevuld met kleine instrumentjes speelt hij Hollands, klezmer, musettes en vooral niet alleen hoempapa.

Futsu no Denisu (Leiden)
De shamisen is het instrument waarmee ooit blinden en bedelaars in het ijzige, koude noorden van Japan op straat hun rijst verdienden. Futsu no Denisu heeft centrale verwarming en een dak boven het hoofd maar breidt toch gestaag zijn repertoire aan Japanse min'yo liedjes uit.

Pink Smile (Krimpen aan den IJssel)
Deze twee meiden maken graag samen muziek op de gitaar en dwarsfluit.

De Reizende Sterren (Heerhugowaard)
Dit duo speelt hits en evergreens voor iedereen.

Note to Alison (Groningen)
Een band die op prachtige manier de muziek van de Amerikaande bluegrass zangeres Alison Krauss en haar band Union Station ten gehore weet te brengen.

2swing (Utrecht)
Invloeden van beide kanten van de oceaan vloeien samen. Swingende walsjes, lyrische jazz. Dat is het resultaat van een unieke combinatie van instrumenten: saxofoon en accordeon.

Esther en Stephanie (Hulsberg)
Esther en Stephanie treden als duo met hun eigen travestieshow op sinds 2003.

BHQ 'Special Four' (Ede)
Barbershop Harmony is vierstemmig en acapella zingen. In 2004 behaalden BHQ Special Four de bronzen medaille tijdens de Internationale Conventie in Dublin, Ierland.

Djabu (Voorburg)
Strakke ritmes op de djembé.

April Five (Den Haag)
Licht poëtische teksten waarin nostalgie voorop staat zonder te verzanden in neerslachtigheid. Het repertoire van April Five Engelstalig en strekt zich uit van mooie ballads tot vrolijke up-tempo songs.