Ministerie van Defensie

HULDE VOOR NEDERLANDERS IN SOEDAN

Vertrekkende militairen en politiemensen van het Nederlandse detachement van United Nations Mission in Sudan (UNMIS), hebben woensdag de UN Medal uitgereikt gekregen. Minister Eimert van Middelkoop woonde de plechtigheid bij.

Het Nederlandse detachement van UNMIS bestaat uit 29 militairen en 4 politiemensen. Een deel ervan ziet toe op naleving van het staakt het vuren tussen rebellenlegers en het regeringsmilitairen in het zuiden van Soedan. Een ander deel voert projecten uit om de lokale politie te versterken. Nederland neemt sinds april 2006 deel aan UNMIS.

Van Middelkoop prees de creativiteit waarmee de Nederlanders hun missie uitvoeren. âWaar de formele opdracht ophoudt, denken jullie verder.â
Zo introduceerde het detachement op eigen initiatief een systeem voor het afnemen van vingerafdrukken. Daarnaast werd een trainingsprogramma voor de verkeerspolitie gestart.

De operatie van de Verenigde Naties in Soedan is niet zonder risico. Nederlandse waarnemers kwamen vorig jaar onder vuur te liggen en werden achtervolgd, omdat zij executies hadden waargenomen. Van Middelkoop: âAl met al een serieuze missie, die een beroep heeft gedaan op jullie professionaliteit en creativiteit, maar ook op jullie incasseringsvermogen.â