TNO

Nieuwe verordening diervoeder additieven

25 juni 2008 - De Eu heeft met de bekendmaking van de verordening 429/2008 de randvoorwaarden voor het samenstellen en het beoordelen van dossiers voor toelating van diervoeders op de Europese markt (1831/2003) gepubliceerd. Leveranciers van diervoeder additieven dienen voor november 2010 een dossier in te dienen om ervan verzekerd te zijn dat hun producten na deze periode nog als diervoeder additief in Europa gebruikt mogen worden.

Binnen deze regelgeving staat de veiligheid van het additief centraal. Niet alleen voor doeldieren, maar ook voor consumenten, werknemers binnen de faciliteiten waar met de additieven gewerkt wordt, gebruikers en het milieu zijn strikte vereisten vastgesteld.

Om de veiligheid voor consumenten te garanderen dient het metabolisme, residu niveaus in dierlijke producten en een uitgebreid pakket aan toxiciteitgegevens aangeleverd te worden. Het genereren van deze gegevens is niet alleen kostbaar, maar ook zeer tijdrovend. Echter, naargelang de aard of gebruik van sommige additieven is het niet altijd noodzakelijk metabolisme of residuonderzoek uit te voeren. Bijvoorbeeld in het geval van Additieven die al toegelaten zijn in levensmiddelen. Indien het gebruik van het diervoeder additief niet resulteert in een blootstelling van de consument boven bepaalde gezondheidskundige grenswaarden, dan hoeven geen verdere residu studies uitgevoerd te worden. Overdracht

TNO heeft voor het inschatten van de overdracht van componenten in diervoeder naar dierlijke producten voor consumptie een database ter beschikking die gebruikt kan worden om de overdracht van stoffen voor verschillende doeldieren te voorspellen. Deze transfer database is door TNO gepubliceerd in het 'peer-reviewed' tijdschrift Food Additives and Contaminants (Leeman, 2007). De transfer database kan worden ingezet om residu levels in dierlijke producten te voorspellen aan de hand van de niveaus in diervoeding. Hiermee kan het onnodig uitvoeren van residu studies worden voorkomen.

TNO kan u ook behulpzaam zijn bij deelvragen op het gebied van registratie tot aan het beoordelen, samenstellen en/of indienen van een dossier.

W.R. Leeman, K.J. van den Berg, G.F. Houben, Food Additives and Contaminants, January 2007; 24(1) 1-13.
Contact

Drs. M.A.J. (Monique) Rennen
Tel: 030 694 44 79