NEN


Nederlandse praktijkrichtlijn Zuurkasten gepubliceerd

woensdag 25 juni 2008, 17:02

De praktijkrichtlijn NPR 4500: Zuurkasten beoogt tot keuzecriteria te komen bij de aanschaf van zuurkasten in de praktijk. Het document beschrijft beproevings-methoden en geeft aanbevelingen voor het installeren, gebruik en onderhoud van zuurkasten. De praktijkrichtlijn is interessant voor zowel producenten, leveranciers, adviseurs als staf en management van laboratoria in Nederland.

De NPR 4500 geeft een toelichting op het gebruik van de norm NEN-EN 14175 Zuurkasten. Beide documenten beschrijven de typekeur voor zuurkasten en zijn vooral bedoeld om verschillende zuurkasten met elkaar te kunnen vergelijken. De keuze voor een bepaalde zuurkast wordt mede bepaald door het gebruik. Zo kunnen aan zuurkasten voor R&D toepassing andere eisen worden gesteld dan aan zuurkasten voor routineanalyses.

De NEN-EN 14175 bestaat uit zes verschillende delen en de NPR 4500 gaat per deel in op een aantal aspecten van de verschillende beproevingen. Enkele voorbeelden zijn:

- Aanbevelingen ten aanzien van het gebruik van de in de NEN-EN 14175 beschreven metingen en de interpretatie van de meetresultaten.
- Beproevingsmethoden op locatie voor bestaande zuurkasten, waarbij ook zuurkasten worden besproken die geen typekeur hebben.
- VAV-kasten en aanbevelingen voor het installeren van zuurkasten.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm: Remco A. van Schaik MBA, NEN-Arbeid, tel. (015) 2 690 123, e-mail remco.vanschaik@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR 4500:2008 nl (Norm)