Gemeente Wervershoof


Gedeputeerde: nieuwe fusie getuigt van lef

25 jun 2008
De fractievoorzitters van de WAM-gemeenten hebben een dag voor het tweede fusiebesluit nut en noodzaak van de voorgenomen fusie aan gedeputeerde Moens (D66) gepresenteerd. Volgens hem kan de fusie van Wervershoof, Andijk en Medemblik gezien worden als een eerste stap naar verdere schaalvergroting en getuigt als zodanig van lef. De scheidende gedeputeerde wordt die in augustus opgevolgd door Bart Heller. Hij schetste in dit overleg de positie van de provincie bij de voorgenomen fusie.

De fractievoorzitters bepleiten een voortvarende besluitvorming bij de provincie en dringen aan op een snel en positief advies van de provincie aan de staatssecretaris. De gemeenten Andijk en Wervershoof kunnen op de huidige schaal heel moeizaam alle gemeentelijke taken vervullen, terwijl de pas gefuseerde gemeente Medemblik behoefte heeft aan zekerheid over de toekomstige omvang. De gemeenten staan voor belangrijke keuzen als de ontwikkeling van de dienstverlening en ruimtelijke ontwikkeling.

Over de plaats van het nieuwe gemeentehuis (in Medemblik) hebben de drie gemeenten overeenstemming, maar de verdere uitvoering is afhankelijk van spoedige besluitvorming over de fusie door hogere overheden. Zonder in te gaan op een eindbeeld voor West-Friesland toonden de fractievoorzitters aan dat deze fusie geen andere fusies blokkeert. Een fusie waarbij grotere gemeenten rond de steden Enkhuizen en Hoorn wordt gevormd, blijft volgens de fractievoorzitters goed mogelijk, evenals een toekomstig model met twee of eventueel één West-Friese gemeente. Zij vroegen gedeputeerde Moens dit standpunt over te nemen en de voorgenomen fusie als een impuls voor West-Friesland te zien.

Moens beklemtoonde dat hij de voorgenomen fusie als positief ervaart, maar dat de provincie ook rekening heeft te houden met de reacties van Enkhuizen en Hoorn. Aan het slot van het informatieve overleg overhandigde Heleen Keur namens de fractievoorzitters van de drie gemeenten een mand met streekproducten uit de drie gemeenten, als symbool van de kwaliteit van de nieuwe gemeente op het gebied van wonen, werken en recreatie.

(Persbericht van 25 juni 2008)

Raadhuisplein 1 1693 EA of Postbus 41, 1693 ZG Wervershoof info@wervershoof.nl (0228) 587171