Politie Amsterdam-Amstelland

Oplossing overvalzaken Amsterdam Oost / Amsterdam Oost (26/06/08)

Het overvallenteam van de recherche van district Oost heeft de afgelopen maanden ruim twintig verdachten aangehouden. Gisteren hebben de rechercheurs nog een 20-jarige man opgepakt. Hij wordt verdacht van het plegen van een overval op een belwinkel in de Bijlmer afgelopen maart.

Het team draait vanaf februari dit jaar alle overvalzaken van het district. Een aantal daarvan is inmiddels opgelost. Verdachten zijn of worden voorgeleid voor het plegen van overvallen op woningen en bedrijven en voor heling. Een aantal opgeloste overvalzaken wordt toegelicht.

De 20-jarige verdachte die gisteren is aangehouden, wordt verdacht van een overval op een belwinkel in de Bijlmer op 8 maart jongstleden. Daarbij waren vier of vijf daders betrokken. Twee medewerkers van de belzaak konden zich vlak voor de overval in veiligheid brengen. In de winkel werd onder andere met een grote slaghamer de ruit van de balie ingeslagen. De daders gingen er met belkaarten en enkele andere spullen vandoor. âWe kwamen tijdens het onderzoek uit bij een 31-jarige Amsterdammerâ, zegt een rechercheur. âHij is half april op heterdaad aangehouden na een andere overval, die van een juwelier op het Bijlmerplein.â Ook de twee andere verdachten (twintigers) van de overval op de sieradenzaak kwamen snel in beeld. Nader recherchewerk naar beide overvallen leverde uiteindelijk een grotere groep mannen op die ervan wordt verdacht in wisselende samenstelling overvallen te hebben gepleegd. In totaal zijn nu zes mannen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid daarbij.

Een andere zaak betreft een gewelddadige overval op een woning in de Amsterdamse Bijlmer eind november vorig jaar. Na onderzoek in die zaak zijn inmiddels in totaal zeven verdachten aangehouden. Twee van hen, een 22- en 25-jarige man, verschijnen binnenkort voor de rechter vanwege diefstal met geweld (woningoverval) en heling. De andere vijf worden verdacht van heling, onder andere van telefoons. In de bewuste flatwoning dringen op 29 november vier mannen binnen. De bewoonster en haar vader worden bedreigd met een vuurwapen. De man wordt geslagen en geschopt, de vrouw wordt op het bed gesmeten, waardoor ze op haar twee jaar oude baby valt. Die blijft echter ongedeerd. De daders maken een geldbedrag van zoân 1.500 euro en een aantal mobiele telefoons buit. Ze gaan ervandoor in een auto. Oplettende getuigen noteren echter het kenteken. Onderzoek levert uiteindelijk een dadergroep op van enkele jongemannen uit Almere. Vier woningen in Almere en één in Amsterdam worden doorzocht. Bij een daarvan vinden de rechercheurs een telefoon terug die was buitgemaakt bij de woningoverval. De rechercheurs vinden ook andere gestolen spullen in de woningen. âDaardoor kunnen we ze ook linken aan diverse andere overvallen op woningen en bedrijven buiten onze regioâ, zegt een rechercheur. âZij zullen zich dan ook in Flevoland voor de rechter moeten verantwoorden.â

Ook heeft het team een overval op een juwelier op de Mauritskaude deels opgelost. Een van de drie daders kon dankzij getuigen en onderzoek in februari worden opgepakt. Hij is inmiddels veroordeeld tot 30 maanden celstraf en een schadevergoeding. Deze 18-jarige dader drong eind december samen met twee mededaders de juwelierszaak binnen. Daar werd een medewerker flink geschopt en geslagen. De daders gingen ervandoor met enkele sieraden.
Kennis lokt overvallers naar woning / Amsterdam Zuidoost (26/06/08)

Het overvalteam Oost lost flink wat zaken op. Ook een gewelddadige woningoverval in de Amsterdamse Bijlmer werd ontrafeld.

Dit succes stamt al uit februari dit jaar, maar is nu pas bekend geworden. Twee maanden na een woningoverval in Amsterdam Zuidoost wisten twee rechercheurs drie mannen op te pakken die worden verdacht in deze zaak.

Op 30 december vorig jaar past een 35-jarige man op de woning van een vriend in Amsterdam Zuidoost. Rond een uur âs nachts krijgt hij een bekende over de vloer. Gedurende het korte bezoek belt deze bekende regelmatig met zijn mobiele telefoon. Dan gaat hij weer de deur uit. Op hetzelfde moment stormen twee mannen naar binnen. Eén van hen heeft een vuurwapen. De tijdelijke bewoner wordt mishandeld. Hij wordt in zijn gezicht geslagen en loopt onder andere letsel aan zijn oog op. De âbekendeâ die even op bezoek was, is in geen velden of wegen meer te bekennen. De daders gaan ervandoor met een laptop en wat kleding. Het slachtoffer licht de politie in. âNa technisch onderzoek hadden we al snel die âbekendeâ in het zichtâ, zegt een rechercheur. âWe kwamen er achter dat hij contact had gehad met de twee andere mannen die de woning waren binnengestormd. âHij had tijdens het bezoek voortdurend aan de telefoon gehangen.â Kort daarna kwamen de rechercheurs uit bij een woning in Oudwest, vlakbij het Mercatorplein. Daar zouden de twee overvallers zich ophouden. De collegaâs deden een inval waarbij de twee verdachten werden aangehouden. Ook de gestolen laptop vonden zij terug in de woning. De twee verdachten (19 en 20 jaar) zijn voorgeleid en moeten binnenkort voor de rechter verschijnen, net als de 19-jarige âbekendeâ van het slachtoffer.