Ingezonden persbericht

EMBARGO TOT 26 JUNI 2008, 01.00 uur

Den Haag, 26 juni 2008

Overstromingen eisen wereldwijd meeste slachtoffers
Natuurrampen 2007 treffen 1 op 31 wereldbewoners

In 2007 zijn ruim 201 miljoen mensen getroffen door natuurgeweld. Dat is 1 op de 31 mensen op aarde: Een toename van 40 procent ten opzichte van 2006. Dat staat in het Wereld Rampen Rapport van het Rode Kruis, een jaarlijkse uitgave van het Internationale Rode Kruis.

Het Wereld Rampen Rapport neemt ieder jaar de hulpverlening bij natuurrampen onder de loep. Het continent Azië werd veruit het meest door natuurrampen getroffen, gevolgd door Afrika en Amerika. Overstromingen wereldwijd zorgden voor verreweg de meeste slachtoffers. In de rampenlijst staat deze categorie bovenaan met maar liefst 82 procent van de slachtoffers. De helft van deze getroffenen waren slachtoffer van overstromingen in China in juni en juli 2007.

De meest dodelijke natuurrampen van 2007 hadden allen met het klimaat te maken. De cycloon Sidr, die in november vorig jaar toesloeg in de kustgebieden van Bangladesh, was de meest dodelijke. Door deze cycloon kwamen 4234 mensen om. Daarnaast werd het land in de zomermaanden geteisterd door overstromingen waarbij meer dan 1400 doden vielen. In totaal werden in 2007 wereldwijd 103 orkanen geteld. In 2006 waren dit er 76.

Kosten
In het voorbije jaar werd de wereld getroffen door 405 natuurrampen, waarmee ook dit jaar het aantal weer ver boven het gemiddelde van dit decennium ligt. De financiële schade die door de rampen werd veroorzaakt lag fors hoger dan in 2006: 41,5 miljard euro in 2007 tegenover 23,7 miljard euro vorig jaar. De natuurrampen kostten (waarvoor? Let op telegraaf lezer, het kost ons zoveel..of bedoel je er was zoveel schade?) Azië 19,14 miljard, Europa 12 miljard en Amerika 8,36 miljard euro. Vooral in Europa namen de kosten van de schade fors toe. In 2006 zorgde de natuurrampen in dit continent nog voor 'slechts' 1,6 miljard euro. De storm Kyrill, die in januari 2007 over Europa trok en de hevige regenval en overstromingen in Engeland in de zomer zorgden, waren daar mede debet aan.

Klimaatcentrum
Volgens Madeleen Helmer, hoofd van het in Nederland gevestigde Klimaatcentrum van het Internationale Rode Kruis zijn de voornaamste gevolgen van klimaatverandering de komende jaren niet de langzame opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel, maar juist de toename van weersextremen. 'Meer overstromingen, meer droogtes, meer hittegolven en heftigere orkanen', aldus Helmer. 'Nu we weten dat we meer rampen kunnen verwachten, is het tijd om met die kennis de meest kwetsbaren bij te staan. Dat betekent: investeren in bewustwording over meer weersextremen als gevolg van veranderingen in het klimaat. Investeren in verbeterde radiosystemen en goede evacuatieplannen. Investeren in maatregelen die de gevolgen van weersextremen kunnen beperken, zoals het planten van bomen op berghellingen tegen landverschuivingen.'