Socialistische Partij

SP Alkmaar :: Weblog

donderdag 26 juni 2008

SP verstoort het feestje

Geplaatst onder: 1 door Matt Delahaij om 0:05 uur

De behandeling van de perspectiefnota in Alkmaar staat bol van eensgezindheid en begint langzamerhand een wereldvreemde gebeurtenis te worden. Oppositiepartijen buitelen over elkaar heen om in de smaak te vallen van college en ambtenaren en tegelijkertijd zijn de coalitiepartijen, alsof ze in de oppositie zitten, zich sterk aan het profilleren op landelijke thema's die een op een worden vertaald naar de Alkmaarse situatie. Laten we hier niet de fout maken dit DUALISME te noemen. Het heeft alles te maken met de peilingen van Maurice de Hond

In de wandelgangen kreeg de SP te horen dat als we ons wat minder kritisch zouden uitlaten over het gevoerde beleid, we meer kans maakten om in het college te komen. Er werden vergelijkingen gemaakt tussen diverse partijen. De vraag werd voorgelegd waarom het CDA wel in bijna alle colleges in Nederland zit en de SP niet. Dat komt omdat we zo doorzeuren over sociale woningbouw, lage inkomens, Wet Werk en Bijstand, bijzondere bijstand en de WMO. Het was natuurlijk heel onverstandig om solidair te zijn met buschauffeurs terwijl heel veel mensen niet naar hun werk konden.

Als je zulke goed bedoelde adviezen krijgt, weet je weer waarom je bij de SP zit en niet bij een andere partij.

Net in de week dat de SP in de peilingen groter is dan de PvdA en volgens de peilingen tweede partij van Nederland is, begint de PvdA een krachtig sociaal verhaal op te hangen.

De fractievoorzitter van de PvdA Gert Jan Leerink kwam met een gepassioneerd betoog dat veel te veel kinderen in armoede opgroeien en dat de PvdA van zich zelf eist als ook van de gemeente Alkmaar dat het aantal kinderen dat in armoede opgroeit over twee jaar is teruggebracht met 50% oftewel wordt verminderd met de helft. Hier kan niemand het mee oneens zijn.
Maar, wie zijn die kinderen, waar moeten we onze aandacht op richten? De ambtenaren zien de bui al hangen, zij hebben te zorgen dat er minimaal 1000 verarmde kinderen in beeld komen. Voordat je het weet gaat de discussie niet over maatregelen die er toe moeten leiden dat armoedeproblematiek wordt aangepakt, maar over het feit dat we toch hadden afgesproken dat we een getal zouden waarmaken van opgespoorde slachtoffers van omstandigheden die er voor zorgen dat deze groep niet de kansen krijgt waar ze recht op heeft. Geloof het of niet, maar daar kan een commissievergadering druk mee bezig zijn. We hebben het gezien bij WNK. Als de taken voor WNK oplopen en daarmee de kosten die WNK maakt, gaat de discussie niet over het takenpakket, maar over het overschreiden van de begroting.

Dat doet me denken aan Zoetermeer in het jaar 2001. Daar speelde ook dat de dagelijkse werkelijkheid overeen diende te komen met de werkelijkheid die de politiek voor zichzelf heeft geschetst. Andersom redeneren heet dan: de wereld te simpel willen voorstellen. De politiek had vastgesteld dat er 500 dak- en thuisloze zwerfjongeren in Zoetermeer waren. Er werd een interim projectmanager aangesteld die de problematiek in beeld moest gaan brengen en een plan van aanpak met oplossingen moest ontwerpen. Na gedegen onderzoek bleken er veel jongeren te zijn uit Den Haag die met het treintje naar Zoetermeer kwamen om snel een paar inbraken te plegen en zich direct weer uit de voeten te maken. In enkele buurten hingen kinderen tot tien uur 's avonds op straat rond. Het aantal dak en thuisloze zwerfjongeren bleek echter nul. Wel waren er kinderen die het ouderlijk huis in het weekend ontvluchtten uit angst mishandeld te worden. Er was een grote groep die onder armoedige omstandigheden opgroeit, geen steun van huis uit kreeg en al op jonge leeftijd niet meer naar school ging. De projectmanager heeft die groep in beeld gekregen en samen met diverse organisaties als scholen, gezondheidscentra en buurthuizen allerlei voorstellen ontwikkeld, waardoor deze jongeren weer naar school zouden gaan, naschoolse opvang zouden krijgen en directe hulp zou worden geboden bij huiselijk geweld. Bij de opdrachtgevers was er eensgezindheid over het opzetten van een opvanghuis voor zwerfjongeren. Voor kansarme jongeren, die wel een dak boven hun hoofd hadden, tja daar moesten we eerst toch maar weer een paar jaar over na denken. De gemeenteraad had toestemming gegeven om geld vrij te maken voor zwerfjongeren en niet voor jongeren die opgroeien in armoede. Een penalty missen is niet alleen weggelegd voor voetballers. Ook politici kunnen een bal die voor open doel ligt over het hoofd zien.

Armoede is natuurlijk niet hip. Corporaties, ambtenaren en politici moeten daar geen goede sier mee willen maken. Nou is dat ook niet het geval in Alkmaar. Maar de verleiding ligt voor een aantal partijen op de loer om over de rug van de mensen die het extreem moeilijk hebben, politieke munt te slaan.

Alkmaar is de tweede sociale gemeente van Nederland, Alkmaar is van de grotere steden zelfs nummer een. Een fantastische prestatie, dat moet worden gezegd. Maar dat mag natuurlijk niet betekenen dat iedereen nu maar zijn mond moet houden over sociale problematiek.

De SP gaf aan dat de organisaties die aangesloten zijn bij het Alkmaarse Platform Sociale Zekerheid met regelmaat situaties meemaken van mensen die in nood verkeren, waarbij de bijzondere bijstand uitkomst kan bieden. Dit tekent zich scherp af tegen het gegeven dat de bijzondere bijstand in Alkmaar al jaren achtereen geld overhoudt. De redenering is dat mensen deze bijzondere bijstand via internet kunnen aanvragen en in ieder geval de juiste informatie op internet kunnen vinden. Een heleboel mensen weten niet dat bijzondere bijstand bestaat, dus komt het ook niet bij ze op om deze op internet op te zoeken.
Wie heeft ooit gehoord van de zeshoekige wiekenauto? Wie heeft hier ooit informatie over opgezocht? Als je van het bestaan van iets niets weet, kom je natuurlijk ook niet op het idee om hier informatie over te verzamelen.
De SP stelde voor om een voorlichtings- en formulierenbrigade te betalen uit de reserve die vanuit de bijzondere bijstand de afgelopen jaren is opgebouwd. Dit zijn mensen die langsgaan bij ouderen, gehandicapten en anderen die worden aangedragen door Wisselwerk, Sociaal Raadsliedenwerk, MEE en andere organisaties. Bij deze mensen kunnen ze dan voorlichting geven over de mogelijkheden om bijzondere bijstand te krijgen, helpen bij invullen van belastingformulieren en dergelijke.
Om aan te sluiten bij het verhaal van de PvdA stelde de SP voor om nu eens te beginnen waar we ook direct concrete aanknopingspunten hadden, zoals de voorlichtings en formulierenbrigade,
zoals het bezoeken van mensen in de AOW,
zoals het bezoeken van mensen met een uitkering, zoals bezoeken van mensen waarvan scholen signaleren dat zij nooit geld hebben voor buitenschoolse activiteiten voor hun kinderen, zoals het stevig oppakken van huiskamerprojecten voor jongeren, zoals het per direct uitvoeren van een motie van al meer dan een half jaar geleden om het aantal stadswachten (voor de veiligheid van buurten) uit te bouwen van 6 naar 10.

Dit werd niet als positief ervaren, maar als uiterst negatief. Het komt er kortweg op neer dat de SP het feestje verstoort.

Daarnaast zet de SP zich al enige jaren in om de negatieve effecten van de prostitutie voor vrouwen op de Achterdam in kaart te brengen en in een aantal gevallen met praktische oplossingen te komen. Nu we merken dat de overlast die samenhangt met de Achterdam of meekomt in het kielzog van wat er op de Achterdam gebeurt voor steeds meer bewoners in de binnenstad zo nijpend wordt dat een aantal van hen al overweegt te verhuizen, heeft de SP ook daarvoor enige voorstellen gedaan en zal zij in de nabije toekomst met nog meer voorstellen komen. Dit werd door de woordvoerder van Om Alkmaar (OMA) fijntjes betiteld als onnodig veel nadruk leggen op de verelendung van de stad. Een fraai voorbeeld van de klepel en de klok. Een partij die zich Om Alkmaar noemt, maar blijkbaar niet echt geeft om de inwoners van Alkmaar is er een waarvan wij niet goed begrijpen waar hun prioriteit ligt. De partij verdwijnt bij de volgende verkiezingen en sluit zich vervolgens weer aan bij de VVD. Dat brengt gelukkig veel duidelijkheid.

Reacties: Zie het origineel