Gemeente Ede

nummer 132 / Ede, 26 juni 2008

GSO: goed fundament voor wijkgerichte aanpak van problemen

Het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid (GSO) is opgezet om stedelijke problemen aan te pakken. Voor de periode 2005 t/m 2007 kreeg de gemeente Ede van de provincie een bijdrage van 7,5 miljoen. Dit is gebruikt voor drie programmas: Wijkvernieuwing Veldhuizen-A en Uitvindersbuurt, Sluitende aanpak risicovolle jongeren en Maatschappelijke Zorg/Opvang. De GSO-bijdrage heeft op veel terreinen een goed fundament gelegd voor de wijkgerichte aanpak van problemen. Het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid zorgt ook voor een inspirerende vorm van samenwerking tussen de provincie en de acht grootste Gelderse steden.

Wijkvernieuwing
Dankzij GSO zijn belangrijke stappen gezet om het wijkgericht werken te verbreden. Dit betekent - naast wijkbeheer, in de vorm van onderhoud en renovatie - ook aandacht voor de sociale aspecten. Wijkvernieuwing kost tijd en geeft onrust in de wijk. Bewoners zijn bang dat voorzieningen afbrokkelen en door verhuizingen vermindert het sociale netwerk. Daarom is geïnvesteerd in sociale verbanden. Om de gemeenschapszin in stand te houden, zijn met bewoners activiteiten georganiseerd, zijn organisaties nog beter gaan samenwerken en is bij hulpvragen ook gekeken wat bewoners zelf kunnen doen. Om die activiteiten in een samenhangend plan te ontwikkelen, is het project Sociale Pijler uitgevoerd. Het doel hiervan is het aanbrengen en versterken van dwarsverbanden tussen bewoners onderling, tussen bewoners en instellingen en tussen instellingen onderling. Deze activiteiten hebben bijgedragen aan verbetering van de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijken. De beroepskrachten die elkaar dankzij GSO hebben leren kennen en de samenwerking die hieruit voort kwam dragen bij aan continuïteit van de sociale structuur. De investering in specifieke migrantengroepen in Veldhuizen A krijgt een vervolg. In de gemeentebegroting zijn nu extra middelen opgenomen voor een jongereninloop in buurthuis Veldhuizen en voor de aanstelling van migrantenwerkers en een centrum voor allochtonen in de voormalige Juliana van Stolbergschool. De samenwerking tussen instellingen en met bewoners krijgt vanaf 2009 een meer structurele vorm in een Wijktafel waar gemeente, bewoners en instellingen gezamenlijk spreken over het gewenste wijkprogramma.

Sluitende aanpak
GSO heeft bijgedragen aan een samenhangende aanpak van risicojeugd. Omdat veel partijen actief zijn op het terrein van jeugdbeleid is melding en registratie een belangrijk hulpmiddel. Een goed signaleringssysteem is gerealiseerd. Problemen worden in samenhang bekeken en er wordt een goed op elkaar afgestemd plan van aanpak gemaakt. Niet alleen gericht op individuele hulp, maar een gezinsgerichte aanpak om problemen in de kern aan te kunnen pakken. De scholen spelen daarbij een belangrijke rol, onder meer bij het signaleren van verzuim. Jongerencentrum Peptalk is een belangrijke speler in het geheel. Peptalk bereikt veel jongeren met een breed aanbod van activiteiten en programmas.
Het jeugdbeleid is overduidelijk op de politieke agenda gekomen. De provinciale GSO-middelen gaven een belangrijke impuls aan het jeugdbeleid. Bij de begrotingsbehandeling voor 2008 is structureel geld vrijgemaakt. Met het jongerenwerk is afgesproken dat zij zich richt op het tegengaan van de uitval van jongeren.

Maatschappelijke zorg en opvang
Dankzij GSO is een samenhangend pakket van maatregelen opgesteld, gericht op resocialisatie van dak- en thuislozen. Hierbij werd ook zwerfjeugd in de WERV en Vallei regio betrokken. Naast extra plaatsen in sociale pensions of in beschermde woonvormen is ingezet op dagbesteding. Ook is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om schuldhulp te verlenen. Door het draagvlak voor deze aanpak op het gebied van maatschappelijke zorg en opvang krijgen de resultaten een vertaling in het reguliere beleid van de gemeente.

Nadere informatie
Details van de resultaten van het GSO-programma Ede zijn te vinden op gemeentelijke website www.ede.nl.

---