Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam

PERSBERICHT

Amsterdam, 26 juni 2008

Asbakfiets door De Baarsjes

'Rookvrij binnen, peukvrij buiten!' Met deze boodschap gaan medewerkers van het stadsdeel aanstaande maandag en dinsdag De Baarsjes in. Op een speciaal voor deze actie gemaakte asbakfiets gaan zij alle hoercagelegenheden af. De ondernemers krijgen voor hun klanten 'gum 'n asbags', een soort plastic portemonneetjes waarin peuken reukvrij kunnen worden bewaard tot er een afvalbak in de buurt is om ze weg te gooien. Ook krijgen ze enkele posters om op te hangen in de zaak, waarop klanten gevraagd wordt de omgeving van de zaak peukvrij te houden. Portefeuillehouder Ab Cherribi bezoekt samen met hen de eerste paar horecagelegenheden, de start is maandag 30 juni, 14 uur, bij café Treffers, Admiraal de Ruijterweg 38-40. Als klanten na 1 juli, de invoering van het rookverbod in de horeca, buiten op de stoep hun sigaret roken, is de kans groot dat het rommelig wordt op straat door weggegooide peuken. Een horecaondernemer moet er zelf voor zorgen dat de ruimte rond de zaak netjes blijft. Dit is allereerst in het eigen belang, maar een rommelige omgeving kan de ondernemer ook een boete opleveren.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Juni Kunstmaand 08: het laatste weekend

Het finale weekend van Juni Kunstmaand 08 alweer! De laatste kans om interessante, verrassende tentoonstellingen te zien: de foto's van Leonie Mijnlieff op het brugwachtershuisje op de Admiraal de Ruijterweg, of de foto's in de Jeruzalemkerk van Eva Pel, van Baarsjesbewoners met hun favoriete kunstwerk. Kunst en erotiek in de tentoonstelling 'Pinched' in Meneer de Wit, aquarellen in MLB expositieruimte, portretten, fonteinen en urnen in galerie De Stoker (alle drie in de Witte de Withstraat).

Zaterdag 28 juni de laatste kans ook om workshops te volgen: Bollywood dans en Bollywood klederdracht, bij Sahara Dance in de Jan Evertsenstraat, of wereldmuziek met de band InTranzit in muziekcentrum Aslan.

's Avonds speelt InTranzit een concert in de Jeruzalemkerk, de afsluiting van een veelbewogen maand op deze bijzondere locatie.

Meer informatie, ook over evenementen en tentoonstellingen die hier niet uit het programma gelicht zijn, op www.junikuntsmaand.nl.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Gedragscode splitsen particulier

Het Dagelijks Bestuur heeft met instemming kennis genomen van de Gedragscode splitsen particulier. De code regelt de omgang tussen huurders en verhuurders als er sprake is van het splitsen van een pand met huurwoningen in afzonderlijke appartementen. Het stadsdeel ziet er op toe dat huurders en verhuurders van de code op de hoogte worden gebracht. De code gaat in heel Amsterdam gelden. De code voorziet in een overeenkomst tussen huurder en verhuurder over de uitvoering van verbouw- en onderhoudswerkzaamheden. Het stadsdeel zorgt per aanvraag van een splitsingsvergunning voor een persoon die voor aanvrager en betrokken huurders als zaakgelastigde optreedt.

Het convenant tussen de stadsdelen en de gemeente Amsterdam wordt binnenkort getekend.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Verdeling appartementsrechten

De verdeling voor 2009 van appartementsrechten in De Baarsjes is vastgesteld. Het is het tweede deel van een in 2007 door de gemeente Amsterdam toegewezen aantal woningen die in appartementen gesplitst mogen worden. Het gaat om particuliere woningen die voor 1940 gebouwd zijn en binnen de huurtoeslaggrens vallen. Vanaf 1 september dit jaar gaat het in De Baarsjes om nog 1257 woningen. Die bevinden zich langs het Rembrandtpark, de Postjesbuurt ten oosten van de Hoofdweg, de Geuzenbuurt, de Chassébuurt en de Mercatorbuurt. Het splitsen van particuliere woonpanden in afzonderlijke appartementen is een van de middelen waarmee een meer gevarieerd woningaanbod in De Baarsjes tot stand kan komen. Dat komt de leefbaarheid in algemene zin ten goede.

Het stadsdeel zet het middel ook in om in de Jan Evertsenstraat de kwaliteit van de winkelpuien te verhogen. Eigenaren die een vergunning willen om hun pand op te delen in appartementen maken een afspraak om de gevel en de luifel van hun pand volgens een door het stadsdeel aangereikt model te renoveren. Dat gold al voor de onevenzijde van de Jan Evertsenstraat tussen het Mercatorplein en de Vespuccistraat. Het voorstel om dezelfde aanpak te gebruiken voor de rest van de straat tussen Mercatorplein en de Witte de Withstraat ligt vanaf 1 juli tot 13 augustus ter inzage voor bewoners en andere belanghebbenden. Een definitief besluit neemt het stadsdeelbestuur na afloop van de inspraakperiode.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Uit de stadsdeelraad

Online informatiesysteem: handig voor raadsleden én burgers

Als eerste stadsdeel in Amsterdam, sluit De Baarsjes aan op RIA, het RaadsInformatiesysteem Amsterdam. Met RIA kunnen bewoners met één druk op de knop alle agenda's, commissie- en raadsstukken van De Baarsjes en de centrale stad online lezen. Degi ter Haar van D66: 'Het RIA is een heel handig systeem. Het zal het raadswerk een stuk eenvoudiger maken. En ook betrokken burgers kunnen dankzij RIA veel gemakkelijker op de hoogte blijven van de standpunten van de politieke partijen over diverse onderwerpen. Het brengt burger en politiek dus dichter bij elkaar.' Martijn de Keizer van de PvdA: 'We hebben er ons als PvdA hard voor gemaakt dat alle raadsinformatie makkelijk op internet te vinden is. Burgers hebben er recht op dat alle informatie over het bestuur van hun stadsdeel goed toegankelijk is. Mooi dat er nu een RIA is.'

RIA is te vinden op www.baarsjes.nl/raadsinformatie. Bewoners kunnen in de toekomst in een persoonlijk profiel aangeven in welke onderwerpen zij geïnteresseerd zijn. Is er nieuws over dat onderwerp dan ontvangen zij automatisch per e-mail een bericht.

Agenda

Juni Kunstmaand

De gehele Baarsjes, tot 30 juni.

Expositie Watercolour-Coloured Water

MLB Expositieruimte, tot 28 juni.

Expositie Portretten en Keramiek

Galerie de Stoker, tot 3 juli.

Tongue-In-Cheek

Club 8, 26 juni - aanvang 22.00 uur.

Feest in Club 8

Club 8, 27 juni - aanvang 22.00 uur.

Tai Chi Chuan Seminair

GoYuMeCentre, 28 juni tot 29 juni.

Grote Finale Zomerkampioenschap

Mercatorplein, 28 juni - aanvang 13.00 uur.

Zing je terug in jezelf

GoYuMeCentre, 28 juni - aanvang 19.00 uur.

Pieter van der Does Festival

Pieter van der Doesstraat, 29 juni - aanvang 11.00 uur.

Herdenking slavernijverleden en bezinning

Surinameplein, 30 juni - aanvang 15.00 uur.

Informatieavond herinrichting Mercatorplein

Wereldpand Mercatorplein, 30 juni - aanvang 19.30 uur.

----------