Medailles voor inzet in Afghanistan

Honderd militairen ontvangen aanstaande vrijdag 27 juni de Herinneringsmedaille Vredesoperaties in het evenementencentrum De Meenthe in Steenwijk. Deze militairen zijn eind vorig jaar, begin dit jaar in Uruzgan ingezet als lid van een Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) of het Rotatie Ondersteuningsteam. De commandant 43 Gemechaniseerde Brigade, brigade-generaal Kees van den Heuvel, reikt de militairen de medaille uit als blijk van waardering voor hun inzet in Afghanistan.

De OMLT's vormen een essentieel onderdeel bij de opbouw van het Afghaanse leger. Een OMLT traint en begeleidt een eenheid van de Afghan National Army in Uruzgan zodat zij op termijn zelfstandig veiligheidsoperaties kunnen uitvoeren en de taken van de Nederlandse Battlegroup volledig kunnen overnemen. Het Rotatie Ondersteuningsteam levert de extra logistieke capaciteit die tijdelijk nodig is bij de aflossingen van de Nederlandse eenheden.

Met de medaille en de ceremonie wil Defensie haar waardering uitspreken voor de inzet van deze militairen onder vaak zware omstandigheden. De uitreiking vindt plaats in het bijzijn van familie en relaties en zal worden opgeluisterd met militaire muziek.

Noot voor redacties (