Gemeente Achtkarspelen


Bodemkwaliteitskaart (BKK) en het bodembeheerplan (BBP)

De Gemeente Achtkarspelen heeft de geldigheidstermijn van de bodemkwaliteitskaart, verder BKK, en het bijbehorende bodembeheerplan (BBP) verlengd met maximaal 5 jaar.

Het bodembeheerplan bevat regels voor het hergebruik van (licht) verontreinigde grond. Dit beleid uit 2004 is opgesteld in samenwerking met de gemeenten Smallingerland, Dantumadeel en Tytsjerksteradiel.

Besluit Bodemkwaliteit
De wetgeving op het gebied van de bodem is in ontwikkeling en per 1 juli treedt het Besluit Bodemkwaliteit volledig in werking. Dit houdt in dat de wetgeving ook van toepassing wordt op (her)gebruik van grond.
Het Besluit bodemkwaliteit bevat:
o Regels voor toepassing van grond, baggerspecie en bouwstoffen o Kwaliteitseisen aan de uitvoering van bodemwerkzaamheden

Overgang
Gemeenten die al beschikken over een BKK en een BBP kunnen er voor kiezen om de looptijd van die plannen als overgangstermijn naar nieuw beleid te benutten. Met de verlenging van de BKK en BBP heeft de Gemeente Achtkarspelen voor deze overgangstermijn gekozen.

Dit betekent concreet dat hergebruik van vrijkomende grond moet blijven voldoen aan de kwaliteitseisen zoals deze zijn opgenomen in het Bodembeheerplan. Ook de meldingsverplichtingen zoals deze nu gelden blijven van kracht tijdens de overgangsperiode.

Wat veranderd er wel per 1 juli 2008:
o Volgens het nieuwe Besluit mag licht verontreinigde grond, die niet voldoet aan de kwaliteitseisen zoals gesteld in het gemeentelijk bodembeheerplan, alleen worden toegepast in een grootschalige bodemtoepassing. Het nieuwe Besluit beschouwt toepassingen van grond en baggerspecie met een hoogte van meer dan twee meter en een volume van meer dan 5000 kubieke meter, als grootschalige bodemtoepassingen. Voorbeelden hiervan zijn de terp van baggerspecie of de geluidswal langs de snelweg.
Bovenstaande betekent dat kleinere toepassingen (werken vanaf 50 m3) niet meer mogelijk zijn onder het nieuwe besluit. Hierdoor zijn er minder mogelijkheden voor hergebruik van licht verontreinigde grond. o De normen en toetsing voor verspreiden van baggerspecie. o Het stoffenpakket bij bodemonderzoek

Omliggende gemeenten
Ook de gemeenten Smallingerland, Dantumadeel en Tytsjerksteradiel hebben hun BKK en BBP verlengd, omdat samenwerking op bodemgebied een meerwaarde heeft. Bovendien sluiten de gemeenten Dongeradeel en Kollumerland zich hierbij aan.

Bodemkwaliteitskaart online:
Hier kunt u de bodemkwaliteitskaart (BKK-web) raadplegen.

Voor vragen of meer informatie over het Besluit Bodemkwaliteit kunt u contact opnemen met de heer K.F. Slagman van het team toetsing en vergunning, telefoonnummer (0511) 54 86 73.