Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Woning splitsen

Verdeling appartementsrechten

27 juni 2008
De verdeling voor 2009 van appartementsrechten in De Baarsjes is vastgesteld. Het is het tweede deel van een in 2007 door de gemeente Amsterdam toegewezen aantal woningen die in appartementen gesplitst mogen worden.

Het gaat om particuliere woningen die voor 1940 gebouwd zijn en binnen de huurtoeslaggrens vallen. Vanaf 1 september dit jaar gaat het in De Baarsjes om nog 1257 woningen. Die bevinden zich langs het Rembrandtpark, de Postjesbuurt ten oosten van de Hoofdweg, de Geuzenbuurt, de Chassébuurt en de Mercatorbuurt. Het splitsen van particuliere woonpanden in afzonderlijke appartementen is een van de middelen waarmee een meer gevarieerd woningaanbod in De Baarsjes tot stand kan komen. Dat komt de leefbaarheid in algemene zin ten goede.

Het stadsdeel zet het middel ook in om in de Jan Evertsenstraat de kwaliteit van de winkelpuien te verhogen. Eigenaren die een vergunning willen om hun pand op te delen in appartementen maken een afspraak om de gevel en de luifel van hun pand volgens een door het stadsdeel aangereikt model te renoveren. Dat gold al voor de onevenzijde van de Jan Evertsenstraat tussen het Mercatorplein en de Vespuccistraat.

Het voorstel om dezelfde aanpak te gebruiken voor de rest van de straat tussen Mercatorplein en de Witte de Withstraat, ligt vanaf 1 juli tot 13 augustus ter inzage voor bewoners en andere belanghebbenden. Een definitief besluit neemt het stadsdeelbestuur na afloop van de inspraakperiode.