Ministersconferentie Raad van Europa 2009 in Utrecht

De stad Utrecht is in het najaar van 2009 gastheer voor de 16e Ministersconferentie van de Raad van Europa, zo heeft minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) deze week in een brief aan Utrecht laten weten. Deze Conferentie - voor ministers verantwoordelijk voor regionaal en lokaal bestuur in de lidstaten van de Raad van Europa - wordt in Nederland georganiseerd door Minister Ter Horst, in samenwerking met Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken). De exacte data (in de maand november) van de tweedaagse conferentie moeten nog worden bepaald.

Op deze tweedaagse conferentie over belangrijke uitdagingen voor het lokaal en regionaal bestuur zullen de 47 lidstaten van de Raad van Europa op politiek niveau vertegenwoordigd zijn.

Burgemeester Aleid Wolfsen is blij met de toewijzing: 'Hiermee laat Utrecht zich volgend jaar goed aan Europa zien en dat sluit uitstekend aan bij onze internationale ambities. We zullen de kans aangrijpen om alle aantrekkelijke kanten van Utrecht over het voetlicht te brengen'

Onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn: diversiteit in het openbaar bestuur, lokale autonomie en grensoverschrijdende samenwerking van decentrale overheden. De Ministersconferentie gaat voorts over de nieuwe meerjarige agenda voor de samenwerking tussen de 47 landen en zal ook kijken naar de rolverdeling tussen de Raad van Europa en de Europese Unie op het terrein van lokaal en regionaal bestuur.

Er zijn op dit moment 47 landen lid van de Raad van Europa. De Raad van Europa werd in 1949 opgericht om de eenheid tussen lidstaten te bevorderen in het belang van de bescherming en bevordering van de rechten van de mens, de parlementaire democratie en de rechtsstaat. De Raad van Europa/de organisatie maakt het mogelijk de maatschappelijke en juridische praktijken van de lidstaten op Europees niveau met elkaar te bespreken en afspraken te maken over gemeenschappelijke normen, bijvoorbeeld in de vorm van verdragen, het toezicht op de naleving ervan en over het samen ondernemen van (ondersteunende) activiteiten.

Noot voor redacties (