Gemeente Hoorn


IntermarisHoeksteen presteert goed op beschikbaarheid en instandhouding sociale woningvoorraad

27 juni 2008 - IntermarisHoeksteen presteert goed als het gaat om de beschikbaarheid en de instandhouding van de sociale woningvoorraad in Hoorn. Dit blijkt uit een in opdracht van de gemeente opgesteld onderzoek naar de prestaties van de woningcorporatie. Ook houdt de corporatie haar woningbezit kwalitatief goed in stand, is de dienstverlening uitstekend en wordt goed geïnvesteerd in de leefbaarheid. Er zijn ook punten van aandacht: de corporatie is onvoldoende duidelijk over haar vermogenspositie en in het verleden had meer geïnvesteerd kunnen worden. Het rapport is zowel door de gemeente als IntermarisHoeksteen positief ontvangen en vormt een stevig fundament onder het intensiveren van de verdere samenwerking tussen de twee organisaties.

IntermarisHoeksteen heeft ruim 90% van de betaalbare huurwoningen in Hoorn in bezit. Daarnaast wordt flink geïnvesteerd in de woonomgeving en leefbaarheid en komen projecten van de grond die zijn gericht op het realiseren van zorg- en welzijnsvoorzieningen. Ook aan specifieke doelgroepen, zoals senioren en starters wordt aandacht besteed. Omdat de gemeente en IntermarisHoeksteen aan de vooravond staan van het formuleren van nieuwe ambities die verder gaan dan de huidige afspraken, was het belangrijk om te weten wat het oordeel is van een onafhankelijke externe partij over het functioneren van IntermarisHoeksteen. Daarbij is niet alleen gekeken naar de wettelijke maatschappelijke taakstelling van de corporatie maar ook naar de inzet van het beschikbare vermogen. Hoorn is de eerste gemeente in Nederland die opdracht geeft voor een dergelijk onderzoek.

Beide partijen zijn blij met de uitkomst van het onderzoek. Het geeft aan dat de organisatie over het algemeen goed presteert en dat er ook ruimte is voor verdere ontwikkeling. De uitkomst van het onderzoek biedt kansen om de samenwerking verder te intensiveren op het gebied van de volkshuisvesting. Het gaat daarbij om aspecten als de kwaliteit van de woning, herstructurering van wijken en extra aandacht voor het bevorderen van de leefbaarheid en duurzaamheid. Alleen dankzij een gezamenlijke inzet wordt voorkomen dat bestaande wat oudere wijken in kwaliteit achteruit gaan en op termijn gaan verloederen.

Het is de bedoeling dat de partijen de afspraken vastleggen in een nieuw meerjarig Prestatiecontract. De gemeente gaat IntermarisHoeksteen ook betrekken bij de opstelling van een nieuwe Woonvisie 2009-2015. Beide voorstellen zullen begin volgend jaar aan de gemeenteraad ter vaststelling worden aangeboden.