Politie Noord-Holland-Noord

Politie boekt flink succes bij inbraken

'De angel is eruit en inmiddels daalt het aantal inbraken weer.'

Den Helder, 27-06-2008 o Een politieonderzoek van vijf maanden heeft een mooi resultaat opgeleverd. Er werden 67 inbraken in woningen en bedrijven opgelost. De afgelopen maanden zijn er negentien verdachten aangehouden waarvan er nog negen vast zitten.

Eind vorig jaar kwam er een stijging in het aantal inbraken in woningen en bij bedrijven. Reden voor de politie om extra aandacht aan het probleem te geven. Er werden rechercheurs voor de zaken vrijgemaakt en bij iedere inbraak werd een buurtonderzoek ingesteld. Er kwamen bruikbare tips van het publiek waarmee gerechercheerd kon worden.

Na de eerste arrestaties bleek al snel dat het om een grote groep van verdachten ging die in wisselende samenstelling opereerden. De negentien aangehouden verdachten komen allemaal uit Den Helder en zijn tussen de 19 en 25 jaar oud. Vijf van hen kunnen als hoofdverdachten worden beschouwd.

Woningen en bedrijven

Van de 67 inbraken vonden er 32 plaats in woningen, voornamelijk in de wijken Tuindorp en de Visbuurt. Men kwam vaak binnen door een raam aan de achterkant van woningen open te maken of te forceren.

Er vonden 31 inbraken plaats in bedrijven in Den Helder, Anna Paulowna, Callantsoog en Breezand. Het ging ondermeer om een zwembad, een strandpaviljoen en een installatiebedrijf. Ook vier scholen in Den Helder werden door de inbrekers bezocht.

De buit bestond voornamelijk uit platte TV's, sieraden en geld. In de regel ging het om makkelijk verhandelbare voorwerpen. Bij vijf huiszoekingen die zijn verricht werd weinig van de buit teruggevonden. Wel werden harddrugs aangetroffen en in beslag genomen zoals een kleine hoeveelheid cocaïne, 600 gram speed en bijna 300 XTC-pillen.

De gedupeerden van de inbraken zijn door de politie op de hoogte gesteld van de vorderingen in hun zaak.

Het onderzoek duurt nog voort en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Het hoofd van de recherche in Den Helder, Peter van Veen spreekt van een mooi resultaat tot dusver: 'Onze mensen hebben op een vakkundige manier hun onderzoek verricht en daarbij hulp gekregen van het publiek. De angel is uit het probleem en inmiddels daalt het aantal inbraken weer.'