Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer

Datum Bijlage(n) 27 juni 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk DGTL-2008/2876 VW-08-355/BZK-08-218 Onderwerp
Reactie op schrijven van de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid

Geachte voorzitter,

De vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat heeft mij verzocht om een reactie op het op 22 april 2008 door de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) aan uw Kamer gezonden schrijven.

Op 5 juni 2008 heb ik overleg gevoerd met de voorzitter van de OvV over de overdacht van het onderzoek naar ongevallen in de zeescheepvaart van de Raad voor de Scheepvaart naar de OvV.
Met hem ben ik van mening dat met deze overdracht reeds lange tijd gemoeid is en dat een spoedige overdracht van de onderzoekstaak naar de OvV gewenst is.

Na jarenlange onduidelijkheid over de verplichtingen waaraan landen zich met betrekking tot ongevallen onderzoek in de zeescheepvaart moeten houden is in mei van dit jaar in de International Maritieme Organisatie van de VN een verdragswijziging van het Internationale Verdrag ter Beveiliging van Mensenlevens op Zee (SOLAS) aangenomen. Deze wijziging expliciteert voor welke ongevallen in de zeescheepvaart een onderzoeksplicht voor verdragspartijen zal gelden; het ministerie van Verkeer en Waterstaat is voor de uitvoering van deze verplichting verantwoordelijk.

Het door de voorzitter van de OvV in zijn brief van 22 april 2008 gememoreerde onderzoek naar de benodigde financiële middelen waarover de OvV zou moeten beschikken is uitgegaan van een bredere onderzoeksverplichting dan die welke thans in het SOLAS verdrag zal worden opgenomen.

Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

DGTL-2008/2876

Met de voorzitter van de OvV heb ik afspraken gemaakt om gezamenlijk een aanvullend onderzoek te laten uitvoeren. Dit onderzoek zal er op gericht zijn de definitieve duidelijkheid te verschaffen over het bij de OvV benodigde budget.

De resultaten van dit onderzoek zullen naar verwachting vroeg in dit najaar bekend zijn; hierna zal ik in staat zijn een reële bijdrage aan het budget van de OvV vanuit het ministerie van Verkeer en Waterstaat vast te stellen en kan het onderzoek van ongevallen in de zeescheepvaart naar de OvV worden overgedragen.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---