SP wil aanpak topsalarissen zorgbestuurders

27/06/2008 15:57

SP

SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat minister Klink eindelijk paal en perk stelt aan de salarissen van bestuurders in de zorgsector. Leijten pleit hiervoor naar aanleiding van het nieuws dat de salarissen van de bestuurders van de bloedbank Sanquin opnieuw fors zijn gestegen. "Pas een paar jaar geleden is er flink bezuinigd op de reiskosten- en parkeervergoeding van bloeddonoren en nu strijken de bestuurders tonnen aan salaris op. Dat kan natuurlijk niet", aldus Leijten.

De salarissen van de drie bestuurders bedroegen in 2007 inclusief werkgeverslasten 808.000 euro en stijgen daarmee opnieuw ten opzichte van het jaar ervoor. Vorig jaar ontstond ook al onrust over de hoge salarissen van de bloedbankbestuurders. Veel bloeddonoren stopten met het doneren van bloed uit protest tegen de hoge salarissen. Bloedbank Sanquin is een semi-publieke instelling en wordt dus gedeeltelijk betaald uit publiek geld.

Leijten zal minister Klink aanstaande dinsdag tijdens het mondelinge vragenuur over de zaak aan de tand voelen. "Minister Klink moet nu echt eens werk gaan maken van het aanpakken van de topinkomens in de zorg. Je kan als minister niet blijven beknibbelen op de noodzakelijke zorg aan mensen, en tegelijkertijd de exorbitante topsalarissen ongemoeid laten", aldus Leijten. Al in 2006 werd een voorstel van Agnes Kant aangenomen om de salarissen in de zorg te beperken. Zowel minister Hoogervorst als minister Klink heeft geen stappen gezet tot uitvoering van dit voorstel.





http://www.sp.nl