Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis: Warmtewet kan beter

Vereniging Eigen Huis is blij dat de Warmtewet na vijf jaar lijkt te worden afgerond in de Tweede Kamer. De Warmtewet wordt geacht de gebruiker van stadsverwarming te beschermen tegen de monopoliepositie van de energiebedrijven. Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar de tariefstelling van stadsverwarming bleek dat inwoners van met name nieuwbouwwijken waarschijnlijk te veel betalen voor warm water en verwarming.

De vereniging staat niet onsympathiek tegenover het principe van stadsverwarming. Daarbij wordt restwarmte van afvalverbranding of fabrieken gebruikt om woningen te verwarmen. Nadeel voor de consument is dat de bewoner van een woning met stadsverwarming een âgebonden verbruikerâ is. De klant heeft niet de mogelijkheid over te stappen op een andere energieleverancier.

Over het wetsvoorstel voor de Warmtewet heeft Vereniging Eigen Huis samen met de Consumentenbond, MKB Nederland, de Nederlandse Woonbond en Aedes een aantal opmerkingen gemaakt. Het goede nieuws is dat de wet nog steeds gaat voorzien in een betrouwbare levering, een maximumprijs, transparante kosten en onafhankelijk toezicht op uitvoering van de wet. Maar met andere punten uit de wet is Vereniging Eigen Huis minder gelukkig, omdat ze ongunstig uitpakken voor stadsverwarmingsklanten.

Een woning met stadsverwarming voldoet makkelijker aan de milieunormen voor energieverbruik. Dit houdt in dat de ontwikkelaar de woningen minder goed hoeft te isoleren. Dat resulteert in hoger warmteverbruik en daarmee hogere woonlasten voor de bewoner. Vereniging Eigen Huis vindt dat consumenten gecompenseerd moeten worden als er sprake is van slechtere isolatie van hun woning en dus een hogere warmtelast.

Verder vindt Vereniging Eigen Huis dat de regeling met terugwerkende kracht voor gebruikers van stadsverwarming moet gelden.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 27 juni 2008