Groen!

Brussel, 27 juni 2008

Alternatievenonderzoek voor Oosterweelverbinding komt er eindelijk

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke alternatieven voor de Oosterweelverbinding. Dat heeft de Vlaamse Regering zopas beslist. Bedoeling is om alle alternatieven voor het gekozen tracé grondig te laten onderzoeken door een onafhankelijke deskundige. Groen! steunt deze beslissing die in feite 2 jaar te laat komt. Voorwaarde is evenwel dat de expert daadwerkelijk onafhankelijk is, alle alternatieven onderzoekt en de tijd en middelen krijgt om het huiswerk grondig te maken. Bovendien wil Groen! dat alle maatschappelijke en politieke partners maximaal betrokken worden bij de totstandkoming van dit alternatievenonderzoek, zodat de onderzoeker over het nodige draagvlak beschikt. "Geen haastwerk tegen maandagmorgen dus. Het lijkt me niet meer dan logisch dat het dossier van de bouwaanvraag voor een half jaar wordt uitgesteld", besluit Daems.

Groen! is blij dat de Vlaamse regering eindelijk luistert naar de vragen van de Antwerpenaars. Het heeft wel meer dan 2 jaar en tal van moties, vragen en acties geduurd. Rudi Daems, fractieleider in het Vlaams Parlement: "De Vlaamse regering en het Antwerpse gemeentebestuur hebben altijd beweerd dat `the point of no return' al genomen was. Groen! wilde zich hierbij niet neerleggen. In maart hebben we het vertrouwen in de nv BAM opgezegd en begin juli hebben we laten weten een juridische procedure op te starten als de bouwvergunning toch zou worden toegekend. Twee weken geleden nog stelde ik tijdens de voortgangsrapportage in het Vlaams Parlement zeer expliciet de vraag aan de betrokken ministers Van Mechelen (Open VLD), Van Brempt (Sp.a-VlaPro) en Crevits (CD&V-NVA) om eindelijk alle alternatieven grondig en onafhankelijk te laten onderzoeken. Het was ontroerend te zien hoe de rangen zich sloten met een duidelijk `neen'. Af en toe is het goed om stil te staan en even achterom te kijken.'

De kritiek op de werkwijze van de BAM als uitvoerder van het Masterplan Antwerpen en de houding van Antwerps burgemeester Patrick Janssens nam steeds meer toe. De bewonersgroepen stRaten-generaal en Ademloos bundelden het protest. Stef Kamil Carlens, Raymond Van Het Groenewoud en pdw maakten een protestsong (www.wappersong.be). "Antwerpenaren pikten het struisvogelgedrag niet langer. Burgemeester Janssens schoof de zwartepiet door naar de BAM die op haar beurt het stadsbestuur en de Vlaamse regering verantwoordelijk stelde. Op die manier hoopten zij de Antwerpenaren een rad voor de ogen te draaien en dit megalomane project zonder rekening te houden met de vragen van de bevolking erdoor te duwen. Deze werkwijze heeft de geloofwaardigheid van de burgemeester enorm aangetast. Ook de geloofwaardigheid van de NV BAM krijgt de zoveelste deuk, ook al doet Minister-President Peeters verwoede pogingen om de BAM uit het politieke gewoel te houden. We kunnen alleen maar hopen dat het onderzoek deze keer wel grondig en onafhankelijk zal gebeuren," besluit Freya Piryns.

Rudi Daems, fractievoorzitter Vlaams Parlement Freya Piryns, senator en gemeenteraadslid in Antwerpen