Gemeente Amsterdam



Amsterdam laat uitkeringsgerechtigde met kleine kans op werk niet thuiszitten

Op dit moment nemen ruim 1300 uitkeringsgerechtigde klanten van de Dienst Werk en Inkomen (DWI) deel aan een vorm van vrijwilligerswerk of sociale activiteiten. Door deze activeringsplekken voorkomt Amsterdam dat uitkeringsgerechtigden met een grote, tot zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt thuiszitten. Sinds de start van dit beleid in 2007 zijn met de staddelen bij 55 uiteenlopende organisaties meer dan 5600 plekken gevonden. In 2010 moeten 5000 uitkeringsgerechtigden deelnemen aan een activeringsplek.

Wethouder Freek Ossel bezoekt op dinsdag 1 juli de Stichting Buurtwerkplaatsen in stadsdeel Westerpark om zich op de hoogte te stellen van de uitvoering van dit beleid. Hij praat met enkele klanten van DWI die dankzij het activeringsbeleid bij de Stichting Buurtwerkplaatsen zijn gaan meedoen met cursussen en vrijwilligerswerk.

De wethouder hecht sterk aan de activeringsplekken als instrument. "Er zijn genoeg mogelijkheden voor Amsterdammers met een uitkering. Ook als zij nog niet aan het werk kunnen. Deelname aan cursussen of vrijwilligerswerk biedt kansen om een eigen netwerk op te bouwen en vaardigheden op te doen. Door thuiszitten, raak je in een sociaal isolement. De kans op werk wordt steeds kleiner en de kans op langdurige armoede steeds groter. Wij doorbreken die cirkel."

Het is een speerpunt van dit college van B&W dat zoveel mogelijk Amsterdammers mee kunnen doen in de stad. Veel mensen met een uitkering die lang niet hebben gewerkt, zijn in een sociaal isolement terechtgekomen en hebben maar een kleine kans op werk. Door maatschappelijke participatie kunnen zij toch een bijdrage leveren aan de samenleving. Bovendien wordt de kans op het vinden van werk vergroot door deel te nemen aan activiteiten.

De sociale en maatschappelijke activeringsplekken zijn onder meer gevonden bij buurthuizen, sportorganisaties, kleine theaters, verzorgingstehuizen, dagactiviteitencentra, vrouwencentra en kringloopbedrijven. De activiteiten zijn divers. Klanten delen maaltijden uit aan bejaarden, doen het onderhoud aan boten of maken een opstap door eerst deel te nemen aan een fiets- en verkeersles of assertiviteitstraining.

De Dienst Werk en Inkomen heeft de taakstelling om 5000 klanten actief deel te laten nemen aan een activeringsplek in 2010. De uitvoering van dit beleid, dat in 2007 is begonnen, ligt goed op schema. Voor meer dan 4100 klanten is een diagnose aangevraagd. Verder zijn naar schatting 3000 andere DWI-klanten actief via een ouder activeringscontract of doen vrijwilligerswerk dat ze zelf hebben gevonden.

Pb-126