Ingezonden persbericht

Geen tijdverbetering voor Hugo van den Berg (25e) en Jerry van de Bunt (38e)

Harde wind weerhoudt Stevie Bonsey (16e) niet van snellere rondetijd

In een regenachtige ochtendsessie reden de DeGraaf Grand Prix Team rijders een goede sessie tijdens de A-Style TT Assen. De tweede kwalificatie werd op een droge baan gereden maar er stond een sterke wind wat ertoe leidde dat maar 8 van de 38 rijders hun kwalificatietijd van de donderdag konden verbeteren. Hugo van den Berg en Jerry van de Bunt waren een van de 30 rijders welke niet hun tijd wisten te verbeteren. Stevie Bonsey was juist een van de acht rijders welke wel zijn rondetijd kon verbeteren en Bonsey klom op van de 21e positie naar een 16e positie.

De natte vrije training op de vrijdagochtend zal wellicht weleens een goede generale kunnen zijn voor de TT race die zaterdag wordt verreden. Het DeGraaf Grand Prix Team presteerde goed in deze natte omstandigheden. Hugo van den Berg wist een keurige 13e plaats te bemachtigen in de ochtendsessie. Van den Berg bouwde de training geleidelijk op en reed steeds snellere rondetijden. In de laatste ronde sprong de 18-jarige Hulshorster omhoog van een 21e positie naar een 13e plek.

Stevie Bonsey had graag een droge training gereden vanochtend om zijn Aprilia nog eens goed te kunnen afstellen. De regen gooide wat dat betreft roet in het eten maar Bonsey hield goed stand in de regen. De Amerikaan klasseerde zichzelf net achter zijn teamgenoot Van den Berg op een 14e plaats.

Jerry van de Bunt kwam nog even ten val in de regen bij het uitkomen van de Geert Timmer bocht maar kon snel de sessie hervatten. Van den Bunt maakte indruk door in de regen naar een 33e positie te rijden en wist zijn Aprilia vier seconden sneller rond te sturen dan de laatste man op de 38e plek.

De tweede kwalificatie stond in het teken van veel wind. Maar acht coureurs wisten hun kwalificatietijd van de donderdag te verbeteren. Hugo van den Berg wist helaas zijn tijd niet te verbeteren maar wist wel de 25e plek te handhaven. Van den Berg zal morgen aan de start staan van zijn inmiddels vierde TT en start vanaf de zevende startrij.

Stevie Bonsey wist als een van de weinige rijders zijn kwalificatietijd wel te verbeteren die hem maar liefst twee startrijen naar voren bracht. Bonsey wist een goede slipstream te bemachtigen om zo min mogelijk last te hebben van de wind. Omdat het 125cc veld dicht op elkaar staat wist Bonsey met een verbetering van 0,3 seconde maar liefst vijf posities te winnen en zal zaterdag vanaf de vierde startrij aan de race beginnen.

Jerry van de Bunt had ook veel moeite met de harde wind. Vooral achter op het circuit vanaf de Bult tot en met de Ramshoek was de wind heel sterk. De kleine man uit Nijkerkerveen vocht hard om zijn tijd te verbeteren maar slaagde daar uiteindelijk niet in. Het wordt zaterdag de eerste TT race uit zijn nog prille carriére en het is uniek dat een 15-jarige Nederlander zich direct voor zijn eerste TT weet te kwalificeren.

Hugo van den Berg (25e, 1:47,458): "Vanochtend in de regen ging het goed. In de middag waaide er een sterke wind waardoor het zeer lastig was om je tijd te verbeteren. Het was moeilijk rijden in deze omstandigheden en daarom kon ik mijn rondetijd niet verbeteren. Ik ben wel blij dat ik mijn positie van gisteren kon behouden. Morgen zal het spannend worden of het een regenrace of een droge race wordt. Ik heb eerlijk gezegd toch wel de voorkeur voor een regenrace."

Jerry van de Bunt (38e, 1:51,560): "In de regen vanmorgen ging het ok. Ik maakte wel een foutje bij het uitkomen van de GT bocht maar gelukkig heb ik mij daarbij niet geblesseerd. Ik was verbaasd dat ik toch daarna nog een snellere rondetijd reed. Het was de eerste keer dat ik een goed gevoel in de regen had op de Aprilia. In de kwalificatie was het een andere verhaal. De wind was erg sterk en ik had moeite om de motor op de ideale lijn te houden. Ik wist mijn rondetijd niet te verbeteren maar ik ben erg blij dat ik morgen mijn eerste TT mag rijden! We gaan gewoon plezier hebben en ik hoop de race uit te rijden zodat ik veel ervaring kan meenemen voor de rest van het seizoen."

Stevie Bonsey (16e, 1:46,714): "Vandaag was echt een verbetering ten opzichte van gisteren. We hadden wat versnellingsbak problemen welke we gelukkkig vandaag hebben kunnen oplossen. Ik wist hierdoor weer een goed ritme te krijgen en heb een aantal plaatsen goed gemaakt. Ik heb morgen een goede start nodig en iedereen moet gewoon even de deur voor mij open houden zodat ik gelijk met de kopgroep mee kan. "