ABVAKABO FNV

minder inkomen door WGA-premie? Teken bezwaar aan!

Houdt je werkgever WGA-premie in op je nettoloon en wil je de kans vergroten het hierdoor misgelopen inkomen alsnog te ontvangen? ABVAKABO FNV roept alle werknemers waarbij dit het geval is op bezwaar aan te tekenen bij de belastingdienst. Je kunt daarvoor het handige model bezwaarschrift gebruiken dat de FNV ontworpen heeft.

De WGA-regeling (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) maakt deel uit van de Wet Wia (werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Deze verving op 1 januari 2006 de WAO.

Al voor de invoering van deze nieuwe wet heeft de FNV aangegeven niet achter de WGA-regeling te staan. De regeling bepaalt dat de werkgever WGA-premie inhoudt op het nettoloon van de werknemer, terwijl dergelijke premies normaal gesproken worden ingehouden op het brutoloon. Hierdoor blijft er `onder de streep' minder over voor de werknemer. Volgens berekeningen kan dit in 2008 maximaal 1,5 procent van het nettoloon bedragen, een aanzienlijk bedrag dus.

Toch is de regeling doorgevoerd. De bond strijdt nu op verschillende fronten tegen de regeling. Zo heeft zij namens enkele FNV-leden bezwaar en beroep ingesteld bij verschillende rechtbanken. In één zaak heeft de FNV inmiddels haar gelijk gekregen van de rechtbank.

De FNV heeft de staatssecretaris van Financiën dit voorjaar verzocht te regelen dat als de uitspraak van de rechter positief uitvalt voor de werknemers, die uitspraak dan ook voor alle werknemers met terugwerkende kracht geldend is en niet alleen voor diegenen die bezwaar hebben aangetekend. Omdat de FNV nog geen reactie heeft ontvangen, roept de bond nu alle werknemers bij wie de werkgever WGA-premie inhoudt op het nettoloon op bezwaar aan te tekenen bij de Belastingdienst. Je hoeft alleen je gegevens in te vullen en een kopie van je loonstrook bij te voegen. Een kleine moeite die een hoop kan opleveren!

Download het model bezwaarschrift inhouding WGA-premie.