Provincie Zuid-Holland

DUNK uit Rotterdam wint ¤ 25.000,- met Samen Sociaal Prijs

Theaterproject bereikt de moeilijkste doelgroep in de zorg

De hoofdprijs van ¤ 25.000,- voor de Samen Sociaal Prijs 2008 is vandaag uitgereikt aan DUNK, een project van Formaat, werkplaats voor participatief drama uit Rotterdam. "DUNK scoort waar mensen iets missen".

De jury onder voorzitterschap van gedeputeerde Tonny van de Vondervoort beloont het project met de eerste prijs, omdat "DUNK mensen bereikt die in het afvalputje van de samenleving zijn beland. Met dit theaterproject krijgt deze doelgroep weer vertrouwen en eigenwaarde. Zo kunnen ze weer gaan deelnemen aan de maatschappij. De jury hoopt dat het project veel navolging krijgt zodat veel zorgmijders weer perspectief krijgen en kunnen participeren."

De tweede prijs van ¤ 15.000,- ging naar het project Ontmoeten in Kreekhuizen van Nieuw Zorg Beheer. Waardering sprak de jury uit voor het feit dat jong en oud elkaar via dit project ontmoeten waarmee de binding in de buurt sterk toeneemt. De derde prijs van ¤ 10.000,- werd uitgereikt aan Cilio van de BOD-groep uit Dordrecht. "Een sociaal netwerk in de Drechtsteden, maar dan digitaal."

De twee stimuleringsprijzen van elk ¤ 2.500,- gingen naar Strandvoertuig De Vrijheid uit Het Westland en de Sportieve Handy's uit Rotterdam. "Strandvoertuig De Vrijheid zorgt ervoor dat mensen met een handicap weer naar het strand kunnen om daar heerlijk te genieten. Veel waardering is er voor het feit dat er zoveel vrijwilligers bij betrokken zijn die zich belangeloos inzetten voor mensen met een beperking."

"De Sportieve Handy's is een heel bijzonder initiatief, een sportschool voor mensen met een handicap. Fantastisch dat zo de mogelijkheid wordt geboden om te sporten en om samen te zijn."

Vijf genomineerden vielen buiten de prijzen:

- Modules handicap verwerking Drechtsteden van Regionale federatie voor Ouderverenigingen uit Hendrik Ido Ambacht.
- Onze Buren van GGZ De Grote Rivieren uit Dordrecht.
- Vrijetijdscoach van Het Raamwerk uit Noordwijkerhout.
- Running Blind van Stichting Running Blind uit Rotterdam.
- You2 van Stichting Ovaal uit Leiden.

De Samen Sociaal Prijs wordt jaarlijks uitgereikt om sociaal beleid in Zuid-Holland te stimuleren. Thema in 2008 is de toegankelijkheid en bereikbaarheid van sport- en zorgvoorzieningen. Uit ruim veertig inzendingen werden tien genomineerden gekozen. Vijf daarvan hebben in totaal ¤ 55.000,- prijzengeld verdeeld. De winnaars moeten het prijzengeld gebruiken om hun project verder te ontwikkelen en uit te voeren of om soortgelijke projecten elders in de provincie te starten.

De jury was erg enthousiast over de mooie inzendingen die dit jaar zijn binnengekomen en heeft bij de beoordeling gelet op de effectiviteit van het project, op de bijdrage die het project levert aan de versterking van de sociale infrastructuur en op de aansluiting bij het thema 'Zuid-Holland, samen sociaal'. Extra punten waren er voor de projecten waarbij veel mensen betrokken zijn, die zwaar leunen op vrijwilligers of die vernieuwend en duurzaam zijn of kunnen worden. De presentatie van de genomineerden woog ook mee in de beoordeling.

TV Rijnmond en TV West brengen verslag uit van de prijsuitreiking op respectievelijk 2 juli om 18:40 uur en 3 juli om 19:20 uur.

Op de website van de provincie Zuid-Holland (www.zuid-holland.nl) wordt veel aandacht besteed aan de Samen Sociaal Prijs.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22