Ingezonden persbericht


Parade vertrekt naar Den Haag

Na tien dagen Rotterdam gaat het theaterfestival richting zee

Op vrijdag 27 juni opent de Parade haar tenten in Den Haag. Tien dagen theater, muziek, dans, film en beeldende kunst met bijna 30 verschillende voorstellingen, waarvan er twaalf hun première beleven. De openingsvoorstelling is After Dark van het Haagse dansgezelschap Area 51.

Parade kijken vanuit de hoogte
De Parade heeft in Rotterdam dit jaar een bijzondere editie beleefd. Tien dagen lang werd het terrein omringd door een 800 meter lange en vijf meter hoge Paradetraverse. Deze loopbrug vormde een openbare weg en was de verbinding tussen de stad en het Museumpark. De Paradebezoekers zijn in Rotterdam getrakteerd op maar liefst 25 verschillende voorstellingen, een stuk meer dan voorafgaande jaren. De Parade trok in Rotterdam 23.000 bezoekers, 2.000 meer dan in 2007.

Truckers en dichters
In Den Haag spelen twee Haagse gezelschappen, Ballet Van Leth (Lonneke van Leth) en Area 51 (choreografie David Middendorp). Ook brengt Ellen ten Damme Nederlandstalige liedjes ten gehore in haar show De 'G' van Gezellig, gebaseerd op de gedichten van Ilja Leonard Pfeiffer, Ricky Koole, Bob Fosko en Frank Lammers brengen een muzikale ode aan truckers en regisseert Marcus Azzini DEPRESSIE van Teatro en de Achterbankgeneratie. St. 't Beemstervarken presenteert Bouillabaisse, een voorstelling waarin de drie mannelijke acteurs allemaal een vrouw spelen en geconfronteerd worden met alle ondeugden van een man (regie Bart Oomen).
Verder speelt Growing Up In Public The Young Ones II - Van de Frisse, een voorstelling over studenten die de toekomstige politieke elite gaan vormen, Suver Nuver over de terugkeer naar het Paradijs met Zum Wohl, De Givola's demonstreren in de gelijknamige voorstelling waarom veiligheid een actueel maatschappelijk thema is en Lieke Benders speelt Wonderen, voor hen die erin geloven.

Nog meer premières
Mouna Goeman Borgesius en Margo Dames bewaken in kokerrok de hemelpoort in Mourir d'aimer, Vincent de Rooij maakt de live filmvoorstelling Spoor, De Feestcommissie bouwt een feest in ZIN IN JOU en De Brakke Zondag heeft een programma samengesteld waarin muziek, theaterscènes en diepte-interviews elkaar in hoog tempo afwisselen. De succesvolle voorstelling Koud Meisje (Orkater) gaat in Den Haag in reprise.

En verder op de Parade
Op zondag 29 juni gaat de Parade om 14.00 uur open, waardoor er meer matineevoorstellingen zijn en kinderen een uur eerder van de Parade kunnen genieten. Iedere avond is er live muziek in de Orangerie en Café Correct, waaronder tweemaal het improvisatie-ensemble Track, de band van de Veenfabriek (met o.a. Paul Koek). Voor filmliefhebbers heeft de Parade in samenwerking met de Volkskrant en het Nederlands Film Festival een aantal korte films geselecteerd welke te zien zijn in het Lightbuilding. De Paradevoorstellingen variëren van drie tot veertig minuten.

Opening Den Haag
U bent van harte uitgenodigd om de opening en openingsvoorstelling After Dark bij te wonen op vrijdag 27 juni a.s. vanaf 18.30 uur. Wilt u komen, laat dit dan weten via matthijs@mobilearts.nl.

Flying Festival
Het Flying Festival, onderdeel van de Parade, rijdt donderdag 26 juni door Den Haag en Scheveningen met de mobiele keuken, de vliegende vleugel en verschillende Paradeartiesten waaronder theatergroep Zure Room.

Tournee Parade 2008:

12 juni - 22 juni Rotterdam, Museumpark (in en rondom NAi)
27 juni - 6 juli Den Haag, Westbroekpark
11 - 27 juli Utrecht, Moreelsepark
1 - 17 augustus Amsterdam, Martin Luther Kingpark Parade Den Haag is mede mogelijk gemaakt door Ekelmans & Meijer Advocaten, zij dichten 't Gat van Den Haag zodat de entree tot 16.00 uur gratis is.


---



Ingezonden persbericht