Horeca laat tabaksautomaten staan, ondanks rookverbod


DEN HAAG, 20080627 -- Op 1 juli treedt het rookverbod voor de horeca in Nederland in werking. Vanaf dat moment mag er in de horeca alleen nog worden gerookt in speciale rookruimtes of op de terrassen. Het verkopen van tabak blijft gewoon toegestaan. Het merendeel van de horeca-uitbaters kiest er dan ook voor om de tabaksautomaat in de zaak te laten staan. Dit is gebleken uit onderzoek, waarbij meer dan 1.500 locaties zijn ondervraagd over hoe zij om zullen gaan met het rookverbod. Hierin zegt bijna 95% dat zij tabak in hun zaak willen blijven verkopen en daarom de tabaksautomaat zullen laten staan.

De reden hiervoor is simpel. Een groot deel van hun gasten houdt volgens de horecaondernemers ook bij een rookverbod behoefte aan tabaksproducten. Tabaksproducten zijn en blijven voor de ondervraagden een belangrijk serviceartikel in de horeca. Ook geeft een aanzienlijk deel van de horeca aan dat zij reeds voorzieningen hebben getroffen om roken binnen of buiten hun zaak op aangename manier mogelijk te kunnen maken, of dit nog te zullen gaan doen.

Dit is in lijn met wat andere landen reeds hebben laten zien. In landen zoals Duitsland, Engeland en Ierland geldt al langer een rookverbod. De horecabezoekers die roken, willen dit ook graag blijven doen tijdens hun avondje uit. Dit heeft er toe geleidt dat locaties speciale ruimtes hebben gecreëerd of de terrassen hier op hebben aangepast. Zij die dit als eerste deden, lijken als gevolg van het rookverbod grotere omzetten hebben kunnen boeken. Gasten blijken bewust te kiezen voor gelegenheden met een buitenruimte of met een speciale rookruimte.

Door het rookverbod in Ierland en Engeland, hebben de café en clubbezoekers een nieuwe bezigheid uitgevonden, waar ook een eigen werkwoord bij hoort; Smirting. Smirting is een combinatie van de woorden smoking (roken) en flirting (flirten). Contacten leggen en samen een sigaretje roken, volgens de Engelsen is het bij de rokersgroep gezelliger dan bij de niet rokers. Buiten is vaak beter te horen wat er gezegd wordt dan binnen, vooral wanneer het druk is in de gelegenheid, of als de muziek ietwat hard staat. Het levert zelfs (meer) sociale contacten op, die binnen moeilijker te realiseren zijn.


Over LBT-Nederland
LBT-Nederland is de brancheorganisatie voor exploitanten van tabaksautomaten. Ruwweg zo'n 16.500 (ruim 85%) van de 19.000 tabaksautomaten in Nederland worden geëxploiteerd door de leden van LBT-Nederland.