Gemeente Alkmaar


20 juni 2008

Gemeente Alkmaar organiseert veteranenreceptie

De gemeente Alkmaar biedt de veteranen die in Alkmaar wonen ter gelegenheid van nationale veteranendag een receptie aan op vrijdag 27 juni 2008. De receptie wordt gehouden van 16.00 - 18.00 uur in Theater De Vest, Canadaplein 2 in Alkmaar. Tijdens de receptie reikt burgemeester P.M. Bruinooge het Draaginsigne Gewonden uit aan de heer E.G.J. Brouwer.

Nederland telt op dit moment zo'n 140.000 veteranen. Daarvan wonen er ruim 500 in Alkmaar. Zij hebben gevochten in de Tweede Wereldoorlog, of zij hebben gediend in acties in het voormalige Nederlands-Indië, Korea en Nieuw-Guinea, of zij zijn in de jaren '80 en '90 uitgezonden naar Libanon en Bosnië, of hebben deelgenomen aan recentere vredesmissies in bijvoorbeeld Sebrenica, Irak of Afghanistan. Als blijk van waardering en bewondering voor de, in opdracht van de Nederlandse samenleving, geleverde prestaties, biedt de gemeente Alkmaar de in Alkmaar wonende veteranen een receptie aan.

Draaginsigne Gewonden voor de heer E.J.G. Brouwer

De heer E.G.J. Brouwer, geboren in 1971 te Middelburg en thans woonachtig in Alkmaar, ontvangt tijdens de receptie uit handen van burgemeester Bruinooge het Draaginsigne Gewonden. Dit insigne is op voordracht van het Veteraneninstituut bij Ministeriële Beschikking in 1990 ingesteld.

De heer Brouwer is in de periode 1992 - 1993 voor de Koninklijke Landmacht uitgezonden geweest naar voormalig Joegoslavië/Bosnië. Hij maakte deel uit van de VN-vredesoperatie UNPROFOR. Als gevolg van zijn militaire oorlogservaringen heeft de heer Brouwer psychisch letsel opgelopen. Hij ondervindt hiervan nog dagelijks hinder. De heer Brouwer ontvangt hiervoor een militair invaliditeitspensioen.

Met de instelling van het Draaginsigne Gewonden is tegemoet gekomen aan de wens van veteranen, om naar analogie van het Amerikaanse 'Purple Heart' een onderscheiding in te stellen voor diegenen die bij de dienstvervulling gewond zijn geraakt. Sinds 1994 onderzoekt het Veteraneninstituut, namens de Minister van Defensie, de meldingen voor het Draaginsigne Gewonden. De onderscheiding wordt toegekend aan militairen die onder oorlogsomstandigheden een lichamelijk verwonding of psychisch letsel hebben opgelopen.

Noot voor de pers: U bent van harte uitgenodigd bij de receptie op vrijdag 27 juni van 16.00 - 18.00 uur in Theater De Vest aanwezig te zijn. De uitreiking vindt plaats tussen 16.15 en 16.30 uur

Voor informatie: afd. Communicatie Hanneke Schrijen: 072-548 89 82 of 06-52493165


-----------------------


---- --