Partij van de Arbeid

Paal en perk topsalarissen


27-06-2008 07:26

Het kabinet gaat strikte regels stellen aan de hoogte van de inkomens van bestuurders in de semipublieke sector´. Daaronder vallen organisaties met publieke taken, zoals universiteiten, de publieke omroepen, de spoorwegen, woningcorporaties en het stad- en streekvervoer.

Op initiatief van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken komt er een wet 'Normering topinkomens in de semipublieke sector'. De wet bevat vier criteria waarmee bepaald wordt waar het plafond van de salarissen van topbestuurders moet komen te liggen:
- Vervult de organisatie een publieke taak?
- In hoeverre wordt ze bekostigd met overheidsgelden?
- Welk publiek belang behartigt de organisatie?
- Heeft ze te maken commerciële concurrentie? De uitkomst bepaalt vervolgens het beloningsregime: volstaat verplichte openbaarmaking, moet de sector een beloningscode hanteren of geldt het salaris van de minister-president als maximum. Hoe wezenlijker de publieke taak, hoe strenger het regime.

PvdA-woordvoerder in de Tweede Kamer Paul Kalma: 'Het kabinet toont hiermee stevige daadkracht. Op sommige punten is minister Ter Horst zelfs nog strenger dan de commissie-Dijkstal die haar hierover geadviseerd heeft. Maar dat is niet voor niets. Belastinggeld mag niet gebruikt worden voor bovenmatige beloning van topbestuurders. Nu hebben we een instrument in handen om paal en perk te stellen aan deze topinkomens.'