Nederlands softwarebedrijf weer operationeel na aardbeving China


ROTTERDAM, 20080627 -- De aardbeving in de Chinese provincie Sichuan, die aan ruim 80.000 mensen het leven heeft gekost, heeft ook een Nederlandse onderneming getroffen.

Het Nederlandse software outsourcingsbedrijf Lighthouse Software Europe heeft sinds 2007 een vestiging in de stad Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan die op 12 mei door een zware aardbeving werd getroffen. Chengdu positioneert zichzelf als het Bangalore van China, en is een van de belangrijkste IT-centra van het land.

Na de aardbeving is het openbare leven gedurende ruim een week volledig tot stilstand gekomen. Wonderwel is de schade in de ruim 11 miljoen inwoners tellende stad relatief beperkt gebleven, zeker in vergelijking met de omliggende dorpen en steden waar in sommige gevallen meer dan 80% van alle bebouwing vernietigd is. Nog steeds woont een groot deel van de bevolking in tenten op straat en zijn veel mensen bang om terug naar hun huizen te gaan.

De effecten voor Lighthouse, dat in Chengdu een software outsourcingscentre heeft, bleven na de aardbeving niet uit. Nadat direct na de eerste zware beving het contact met de vestiging in China verloren was gegaan, begon een halve dag waarin onduidelijk was wat de situatie was. In de daarop volgende 48 uur werd duidelijk dat een aantal mensen lichtgewond was geraakt maar dat er verder geen mensen vermist werden. In één van de Lighthouse traininglabs die samen met universiteiten opgezet zijn, waren in de stad Mianyang wel vier doden te betreuren.

Ondertussen is het leven weer terug in het ritme aan het komen, en zijn de meeste medewerkers weer aan de slag. Diverse mensen hebben in hun familiekring naasten verloren en voor velen is het een tijd van opnieuw beginnen, soms met helemaal niets.

Informatie
Begin september organiseert Lighthouse in Scheveningen een informatiebijeenkomst. Aan bod komen de (IT)-ontwikkelingen in China, de activiteiten van Lighthouse in Chengdu en de achtergronden van offshoring. Tevens geeft Lighthouse een presentatie tijdens het First Life IT-netwerkevent op 9 september in Amsterdam: firstlife.qsite.com
De komende offshore IT-studiereis naar China (1-8 november, georganiseerd door GPI Consultancy) zal ook een bezoek brengen aan de stad Chengdu.

Lighthouse
Lighthouse specialiseert zich in het aanbieden van outsourcing en offshoring van software ontwikkeling in China en heeft kantoren in Nederland, de Verenigde Staten en China. Bij Lighthouse werken ca. 700 medewerkers. Voor nadere informatie: Willem-Geert Lagemaat (CEO), tel: 070-3067240, E-mail: wglagemaat@lighthouseipg.com Web: www.lighthouseipg.com

GPI Consultancy is een onafhankelijk adviesbureau, gespecialiseerd in offshore sourcing. Recente IT-studiereizen gingen onder meer naar Ghana, China, Noord-Korea en Nepal. Tel: 010-4254172 E-mail: info@gpic.nl Web: www.gpic.nl





Ingezonden persbericht