Gemeente Pekela


Nederlandse Veteranendag 2008

Op zaterdag 28 juni aanstaande organiseren de gemeenten Menterwolde, Veendam en Pekela gezamenlijk een bijeenkomst in het kader van de Landelijke Veteranendag in dorpshuis "de Menterne" te Muntendam.

Omdat 29 juni, de datum van de Veteranendag, dit jaar op een zondag valt, is besloten om de bijeenkomst te verplaatsen naar zaterdag 28 juni van 11.00 tot 13.00 uur in dorpshuis "de Menterne", Julianaplein
1 te Muntendam. De Nederlandse Veteranendag vindt sinds 2005 jaarlijks plaats op de geboortedag van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden. Op initiatief van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie heeft de ministerraad op 24 mei 2006 besloten om de Nederlandse Veteranendag tot nationaal evenement te benoemen. De nationale vlaginstructie is hiervoor aangepast, waardoor op 29 juni de Nederlandse driekleur mag worden gehesen. Nederland telt ruim 150.000 veteranen, in Veendam zijn er 146, in Menterwolde 49 en in Pekela 54. Het gaat van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot militairen ingezet bij de vredesmissies van nu. De Nederlandse Veteranendag draait om erkenning en waardering voor veteranen en dient het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen te vergroten.