Prins Willem Alexander eert veteranen tijdens Nederlandse Veteranendag

18/06/2008 17:32

Comité Nederlandse Veteranendag

Nederlandse Veteranendag zaterdag 28 juni gratis toegankelijk voor iedereen

Op zaterdag 28 juni wordt in Den Haag voor de vierde maal de Nederlandse Veteranendag gevierd. De Veteranendag is een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen, jong en oud. Het Malieveld, de Ridderzaal en een deel van de Haagse binnenstad zijn het toneel van een gevarieerd en feestelijk programma. Veteranen komen tijdens dit programma nadrukkelijk aan het woord, o.a. in de Ridderzaal, tijdens debatten op het Malieveld en een speciaal programma in de Haagse binnenstad. De Nederlandse Veteranendag van vorig jaar bracht ruim 30.000 mensen op de been.

Programma Veteranendag 2008

Om 10.25 uur wordt in de Ridderzaal, in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, ongeveer driehonderd veteranen, autoriteiten en tientallen schoolkinderen, een korte plechtigheid gehouden. Een aantal sprekers voert het woord, waar onder premier mr. dr. J.P. Balkenende en de secretaris-generaal van de NAVO mr. J.G. de Hoop Scheffer en veteranen van verschillende missies.Aansluitend worden op het Binnenhof bij zo'n 50 militairen, die recentelijk van een uitzending zijn teruggekeerd, de herinneringsmedailles vredesoperaties opgespeld. Dat wordt gedaan door veteranen, kinderen en civiele en militaire autoriteiten. Twee veteranen en een actief dienende militair krijgen een speciale onderscheiding uitgereikt: het Draag Insigne Gewonden, uit te reiken door de Z.K.H. de Prins van Oranje, minister van Defensie Eimert van Middelkoop en Commandant der Strijdkrachten generaal P.J.M. van Uhm. De plechtigheid in de Ridderzaal en de ceremoniële medaille-uitreiking op het Binnenhof kunnen via een groot scherm op het Malieveld door iedereen rechtstreeks worden gevolgd. Ook worden de beelden ter beschikking gesteld via de internetsite www.veteranendag.nl

Defilé door de Haagse binnenstad

Het defilé vertrekt om 13.10 uur van het Malieveld richting het defileerpunt op de Kneuterdijk. Vanaf 13.20 uur wordt het defilé op het defileerpunt door Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje afgenomen. Aan het defilé nemen ruim 3000 veteranen en bijna 800 actief dienende militairen deel. Deze presentatie wordt begeleid door 13 militaire muziekkorpsen en een selectie voertuigen.

Bart Chabot op het Plein

Dit jaar is er voor het eerst ook een evenement met verschillende activiteiten op het Plein, vooral bedoeld om het winkelend publiek te interesseren voor veteranen. In en om het podium op het Plein is tussen 11.00 - 15.00 uur van alles te doen. Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan de wedstrijd camouflagebroek hangen met Defensie topsporters judoka Mark Huizinga en turner Yuri Van Gelder. Verder is er muziek van de Koninklijke Politiekapel Haaglanden en DJ Abrandis (zelf veteraan). Iedereen kan meedoen aan de veteranenquiz of luisteren naar verhalen van veteranen. De presentatie op het Plein is in handen van Bart Chabot.

Manifestatie Malieveld

De publieksmanifestatie op het Malieveld start om 9.00 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk. Het Malieveld is in vier grote vakken verdeeld, met in elk vak een grote ontvangsttent. Elk vak vertegenwoordigt een regio waarin door veteranen acties en missies zijn uitgevoerd. De regio's Amerika & Afrika, Midden- en Nabije Oosten, Europa en Azië-Pacific ademen de sfeer van de hier uitgevoerde (vredes)missies. Bij elke tent is een buitenterras en staat een pagodetent, waar (inheemse) hapjes worden aan geboden. Rondom de tenten zijn historische voertuigen opgesteld die bij de missies gebruikt werden. Premier mr. dr. J.P. Balkenende zal 's middags het Malieveld bezoeken.

Gedurende de gehele dag zijn er militaire voertuigen te bewonderen, is er een Expositie van Veteranen Kunst en zijn er optredens van Erik Hulzebosch, Edsilia Rombley en Tante Lien. Er is een Activiteitenpark waar bezoekers de mogelijkheid krijgen om actief bezig te zijn. Zo zijn er een klimtoren, een parasprongsimulator en een demonstratie "aanhouding verdachte personen". Net als vorig jaar is er een speciaal kinderprogramma met Pim Veth (Jetix). Hij speelt met kinderen "Wie van de Drie" Wie is de echte veteraan? Daarna gaat hij met ze op ontdekkingstocht over het Malieveld (12.00 en 14.00 uur). Oorlogsjournalist Joeri Boom gaat met veteranen in gesprek over De Maatschappelijke Rol van de Nederlandse Veteraan (13.00 uur) en over Het Leven na de Missie (15.00 uur).

Nederlandse Veteranendag

De Nederlandse Veteranendag vindt sinds 2005 jaarlijks plaats rond de geboortedag van ZKH Prins Bernhard der Nederlanden. Op 24 mei 2006 heeft de ministerraad besloten de Nederlandse Veteranendag tot nationaal evenement uit te roepen. Z.K.H. Prins Willem Alexander heeft tijdens de Veteranendag 2006 iedereen opgeroepen om voortaan op veteranendag de vlag uit te steken.

De Veteranendag is een eerbetoon aan de Nederlandse veteraan. Nederland telt ruim 140.000 veteranen. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu. De Nederlandse Veteranendag draait om erkenning en waardering voor veteranen en dient het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen te vergroten. De Veteranendag geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen die veteraan zijn.Temidden van de festiviteiten op het Malieveld staat interactie centraal. De manifestatie is voor iedereen gratis toegankelijk. Voor meer informatie en het volledige programma: www.veteranendag.nl.





http://www.veteranendag.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,