Gemeente Leeuwarden

Straattheater Straattheater

Magisch straattheater bij nacht op Oldehoofsterkerkhof

Bron: Gemeente Leeuwarden (23-06-2008) Het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden is het decor van een theaterspektakel met internationale allure: Zomermagie. Op zaterdag 28 juni vindt, na afloop van de finish van de Frisian Solar Challenge (zonnebotenrace) om 22.30 uur, dit spectaculaire evenement plaats. Het event is vrij en kosteloos toegankelijk tot rond de klok van middernacht. De voorstelling wordt uitgevoerd door de vermaarde Engelse (straat)theatergroep Neighbourhood Watch Stilts International, die voor Leeuwarden een voorstelling heeft ontworpen met de naam `Zomermagie'. Met grote en kleine acts in open lucht speelde deze groep op grote internationale festivals, in de centra van de grote steden van heel Europa en in China en Canada. Kortom, Leeuwarden is er trots op dat dit grootse theater nu in de hoofdstad van Fryslân komt.

Het verhaal zal zich voor een deel afspelen boven de hoofden van de mensen en voor een deel tussen het publiek. Het publiek wordt als het ware opgenomen in de voorstelling en is daarmee onderdeel van de voorstelling. Rook, vuur, water en grote objecten zorgen voor een indrukwekkend schouwspel.

De binnenstad wordt betoverd door een vliegende heks met veel special effects. Spinnen nemen de stad in; een spectaculaire spin daalt neer vanaf de Oldehove en een andere gigantische spin maakt webben van vuur, licht en lansen. Vlinders en drummende mieren maken er een feest van met speciale dwarrelconfetti en de maanmot doet de finale.

's Middags tijdens de finish van de Frisian Solar Challenge zullen er als voorproefje grote vogels rondlopen in de Prinsentuin. De organisatie van Zomermagie is in handen van Stadsschouwburg De Harmonie en wordt gefinancieerd door de gemeente Leeuwarden en Provincie Fryslân.