Politie Gelderland-Zuid

Politie rekent op sfeervolle Roze Zaterdag

Tiel , 27-06-2008 o Komende zaterdag zet de politie extra agenten in ter ondersteuning van de parade op de 'Roze Zaterdag' die s middags door Tiel trekt. In verband met een groter aantal bezoekers van de muzikale festiviteiten surveilleren agenten diezelfde avond te voet en op de fiets in het centrum.

Om het evenement en de festiviteiten goed en veilig te laten verlopen voor deelnemers en bezoekers zijn tijdelijke parkeer en/of stopverboden ingesteld rondom het Tielse centrum. Deze locaties zijn aangegeven met (tijdelijke) bebording. Bij overtreding en verkeersgevaarlijke situaties wordt door agenten bekeurd.

Tussen zaterdag 07.00 en zondag 02.00 uur is het gebied binnen de stadsgrachten inclusief de Sint Walburgbuitensingel, Hucht en Rechtbankstraat gesloten voor bestuurders vanuit alle richtingen. De St. Walburgbuitensingel en de Hucht blijven toegankelijk voor aanwonenden.

Zaterdag overdag zijn de Veemarkt, Oliemolenwal, Santwijcksepoort (vanaf de Kruising met de Oude Haven) en Burgemeester Hasselmanplein gesloten voor voertuigen tussen 07.00 en 18.00 uur.

Tijdens de parade op zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur, zijn de Oude Haven (vanaf de Ruiterstraat tot en met de ingang van de Zoutkeetstraat), Waalstraat en de Havendijk (vanaf de rotonde kantongerecht tot en met de ingang van de Zoutkeetstraat) gesloten voor voertuigen. Het parkeerterrein Waalkade blijft bereikbaar via de alternatieve ingang aan de zijde van het Total tankstation. De Westluidensestraat is voor een groot gedeelte niet toegankelijk voor voertuigen wegens werkzaamheden. Voor voetgangers is een oversteek ter hoogte van de Tolhuisstraat, het Jodenstraatje en de Damstraat.

Alternatieve stallinglocaties (brom)fietsen

In verband met een verwachte grote hoeveelheid bezoekers in het promenadegebied en de parade geldt een verbod voor het stallen van (brom)fietsen op de toegangswegen Hof van Arkel, Walstraatje, Oliemolensteeg, Kerkstraat (beide zijden) en Scheidingsstraatje. Dit verbod geldt van zaterdag 07.00 uur tot zondag 02.00 uur. Tijdens deze periode worden geplaatste (brom)fietsen verwijderd door Bureau Toezicht en Handhaving van de gemeente Tiel.

Voor het stallen van (brom)fietsen zijn tijdelijke stallingen ingericht op de Westluidensestraat / Huf van Burenstraat, langs de gracht op het Bleekveld en op het terrein van voormalig benzinestation aan het Burgemeester Hasselmanplein. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van de reguliere fietsenstalling aan de Oude Haven.

Kijk voor meer informatie op de sites van de organisatie en de gemeente Tiel.

Inzetmogelijkheden

Naast de agenten bij verkeersposten langs de paraderoute zijn verschillende politie-onderdelen betrokken: mountainbikers en motorrijders, het Korps Landelijke Politiediensten met paarden, de Spoorwegpolitie, hondengeleiders, politiestudenten in opleiding, het team Verkeershandhaving en agenten van de Vrijwillige politie.

Mobiel steunpunt

De politie heeft zaterdag ook bij dit Tielse evenement een mobiel steunpunt geplaatst op de Kleibergsestraat in de directe omgeving van het Plein. Deze tijdelijke politiepost wordt gebruikt voor opvang van en informatie aan het publiek.

Samenwerking

De politie levert een bijdrage aan het ongestoord, veilig en ordelijk laten verlopen van de evenementen tijdens deze Roze Zaterdag. Waar nodig ondersteunt zij de Stichting Organisatie Evenementen Tiel. Daarnaast wordt samengewerkt met de gemeente en brandweer Tiel, GHOR Gelderland-Zuid, Nederlands Rode Kruis colonne Tiel, Bureau Toezicht en Handhaving en een particulier beveiligingsbedrijf.

Diversiteit bij politie

Het politiekorps Gelderland-Zuid maakt werk van diversiteit. Dit richt zich op scholing van medewerkers, het nadrukkelijk kijken naar de personeelssamenstelling en multicultureel politiewerk. Hieronder valt ook de aanpak van discriminatie en deelname aan de landelijke pilot hatecrimes. Kijk voor meer informatie op de banner van deze politiesite.Daarnaast wil het korps tonen een politie te zijn voor een ieder, door mee te lopen in de parade. In de groep agenten uit heel Nederland loopt een afvaardiging uit het eigen politiekorps mee.

(01)