Politie Groningen

Zaterdag 28 juni 2008

Provincie Groningen, 28-06-2008

Groningen: inbraak in kerk

Onbekenden hebben donderdagnacht in een kerk aan het Overwinningsplein ingebroken. Men forceerde een ruit in de keuken. De dader(s) doorzocht(en) meerdere ruimten van het gebouw. In de kerk werden diverse vernielingen verricht. Tijdens een inventarisatie kon worden vastgesteld dat een beamer en een microfoon waren weggenomen. De kerk heeft al aangifte gedaan. De politie stelt een nader onderzoek in naar de inbraak.

Groningen: Stadjer op gestolen brommer aangehouden

De politie heeft vrijdagochtend op de Pleiadenlaan een 20-jarige man uit Groningen aangehouden. De Stadjer werd op zijn snorfiets gecontroleerd, omdat hij geen kenteken op zijn voertuig had bevestigd. Bij navraag bleek dat de betreffende snorfiets begin dit jaar bij een inbraak in een schuur aan de Gorechtkade was gestolen. De verdachte gaf tijdens het verhoor aan dat hij de snorfiets voor een klein geldbedrag van een jongen op straat had gekocht. De man mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: duo pleegt samen winkeldiefstal

De politie heeft vrijdagmiddag op de Westerhaven twee Stadjers van 32 en 45 jaar aangehouden voor winkeldiefstal uit een elektronicazaak. Het duo had mobiele telefoon met een headset weggenomen en deze goederen niet bij de kassa afgerekend. De oudste van de twee werd buiten de winkel ingerekend, terwijl de jongste bij de uitgang van de winkel werd aangesproken. Beide verdachten werden overgedragen aan de politie. De gestolen goederen gingen direct retour naar de winkel. Het duo mocht na verhoor het politiebureau verlaten. Zij kregen een ontzegging van de betreffende elektronicazaak. Zij mogen daarom een jaar niet in de winkel komen. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: man gewond bij aanrijding

Een 32-jarige man uit Groningen is vrijdagmiddag op de kruising Reviusstraat met de P.C. Hooftlaan gewond geraakt bij een verkeersongeval. Een 47-jarige automobilist uit Groningen verleende op de kruising geen voorrang aan zijn plaatsgenoot. Door de klap raakte de 32-jarige gewond. Hij moest zich met buikletsel onder doktersbehandeling stellen. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt. Beide voertuigen werden afgesleept.

Groningen: drie autos vernield

Onbekenden hebben vrijdagnacht in de Kleine Peperstraat en de Peperstraat drie autos vernield. Men vernielde van de betreffende autos een ruit. De eigenaren van de autos zijn verwezen voor het doen van aangifte.

Wildervank: politie houdt jongens aan na vernieling

De politie heeft vrijdagnacht vier verdachten, twee 17-jarige knapen uit Wildervank, een 17-jarige jongen uit Meeden en een 16-jarige knaap uit Muntendam, aangehouden. Het viertal wordt ervan verdacht dat zij een band van een personenauto in de J. Kammingastraat heeft lek gestoken. De verdachten konden op aanwijzing van de eigenaar worden ingerekend. Zij werden ingesloten in het cellencomplex in Groningen. De knapen zullen vandaag worden gehoord. De politie maakt proces-verbaal op.

Oude Pekela: Winschoter aangehouden voor poging inbraak

De politie heeft vrijdagnacht in de Feiko Clockstraat een 20-jarige man uit Winschoten aangehouden voor poging tot inbraak en vernieling. Een getuige trof een personenauto op de weg aan waar mogelijk ingebroken was. De man wees de woning aan waar de verdachte naar binnen was gegaan. In het pand kon de Winschoter worden ingerekend. Hij werd ingesloten in het cellencomplex. De eigenaar van de auto verklaarde dat de auto afgesloten op de oprit van haar woning had gestaan. In het voertuig trof de politie goederen aan die niet van eigenaar was. Tevens bleek een telefoonhouder in de auto te zijn vernield. De verdachte zal vandaag worden gehoord.

Veendam: Drietal steelt mobiele telefoon

De politie heeft vrijdagavond in een zwembad aan de Jan Salwaweg in Veendam drie jongens aangehouden voor het stelen van een mobiele telefoon. Een getuige had gezien dat een gsm uit een kleedhok was ontvreemd en waarschuwde een medewerker. Toen een van de jongens werd aangesproken, erkenden ze dat zij een mobiele telefoon hadden gestolen. Een 18-jarige jongen uit Zuidbroek had het mobieltje uit een openstaande kluis gehaald en gaf deze aan een 15-jarige Veendammer. Een 14-jarige jongen uit Zuidbroek stond erbij en keek ernaar. De drie zijn aangesproken op hun gedrag en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Nieuweschans: Finse motorcoureur rijdt te snel

Een 33-jarige motorrijder uit Finland had vrijdagavond veel haast om naar de TT in Assen te gaan. Op de A7 bij Nieuweschans haalde hij een onopvallende politieauto in. De Fin reed met hoge snelheden en kon uiteindelijk worden geklokt op een gemiddelde snelheid van 156 km/u. Na het contant betalen van een boete kon de man zijn reis naar Assen hervatten.

Stadskanaal: automobilist mishandelt tieners

De politie doet onderzoek naar de mishandeling van twee tieners in Stadskanaal. Een 15-jarige jongen uit Nieuwe Pekela en een 16-jarige jongen uit Nieuw Buinen reden met een paar vrienden over de Alteveersterweg. Uit tegenover gestelde richting kwam een onbekende automobilist in een groene auto met aanhangwagen en deze scheerde vlak langs de groep fietsers. Een van de fietsers schrok van de automobilist en schreeuwde een krachtterm. De automobilist keerde om en reed de jongeren klem. Nadat de bestuurder uit zijn auto sprong, duwde hij de 16-jarige fietser van zijn rijwiel en greep hem bij de keel. Direct daarna greep hij de 15-jarige jongen bij de keel, die daarbij gewond raakte. Hierop stapte de man in zijn auto en hij vervolgde zijn weg naar Alteveer. De politie beschikt over het kenteken van de auto waarin de man en een vrouwelijke passagier zaten. De jongens hebben aangifte gedaan.

Zoutkamp/Appingedam: toezicht waterverkeer

De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen in de provincie controles op het water uitgevoerd. In de omgeving van Zoutkamp bleken alle gecontroleerde personen de zaakjes voor elkaar te hebben. Een watersporter werd gewaarschuwd, omdat hij een buitenboord motor aan zijn roeiboot had. Deze stond echter niet aan. Op het Damsterdiep bij Appingedam werden ook motorboten gecontroleerd. Ook hier werden geen overtredingen geconstateerd.

Provincie Groningen: alcomobilisten

De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen in de provincie Groningen alcoholcontroles uitgevoerd.

Noord-Groningen - In het noorden van de provincie (Warffum, Uithuizermeeden, Onderdendam, Ten Post en Roodeschool) werden vrijdagavond bij een controle 482 bestuurders gecontroleerd. Een 41-jarige automobilist uit Warffum werd bij deze controle betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Hij werd gecontroleerd op de Onderdendamsterweg in zijn woonplaats. De Warffumer had ruim 1,4 promille alcohol in zijn bloed. De politie maakt proces-verbaal op. Tijdens de controle kregen 15 personen een bekeuring voor het niet dragen van de gordel.

Grootegast Bij een alcoholcontrole op de Provincialeweg zijn vrijdagavond en nacht 25 voertuigen gecontroleerd. Naar aanleiding van de controle werd een 55-jarige man uit die plaats aangehouden. Agenten waren bezig met de verkeerscontrole toen de Grootegaster een stopteken negeerde. Op het moment dat hij bij de controle aankwam, gaf hij gas en ging er vandoor. Uiteindelijk stopte de man op de Zandbalk, maar wilde hij niet meewerken. Daarop werd de bestuurder aangehouden. Hij reageerde agressief op zijn aanhouding en bedreigde de dienders. De verdachte kon uiteindelijk in de boeien worden geslagen. Op het politiebureau in Leek bleek dat hij ruim 1,55 promille alcohol in zijn bloed had. De man is ingesloten in het cellencomplex in Groningen. Zijn rijbewijs wordt ingevorderd. De verdachte zal vandaag worden gehoord.

Veelerveen Op de N368 bij Veelerveen is vrijdagnacht een 56-jarige automobilist uit het Duitse Weener langs de kant gezet. De politie kreeg een melding dat een dronken automobilist met een vrouw en kind in de omgeving van Winschoten zou rijden. Het bleek om de 56-jarige bestuurder te gaan. Tijdens de controle werd de man opstandig en weigerde mee te werken. Op het politiebureau bleef de man zich dwars gedragen. Uiteindelijk bleek de man ruim 1,15 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Ten Boer, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 1259, aantal overtredingen: 7, hoogst gemeten snelheid: 102 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Kolham, N986: aantal geregistreerde voertuigen: 157, aantal overtredingen: 19, hoogst gemeten snelheid: 78 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Ten Boer, Provincialeweg N360: aantal gecontroleerde voertuigen: 1648, aantal overtredingen: 22, hoogst gemeten snelheid: 102 km/uur, snelheidslimiet: 80 km/uur.

Ten Post, Provincialeweg N360: aantal gecontroleerde voertuigen: 1259, aantal overtredingen: 7, hoogst gemeten snelheid: 102 km/uur, snelheidslimiet: 80 km/uur.

Harkstede, Hoofdweg: aantal gecontroleerde voertuigen: 877, aantal overtredingen: 76, hoogst gemeten snelheid: 81 km/uur,
snelheidslimiet: 50 km/uur.

Kolham, Hoofdweg (N986): aantal gecontroleerde voertuigen: 157, aantal overtredingen: 19, hoogst gemeten snelheid: 78 km/uur,
snelheidslimiet: 50 km/uur.