Belastingen remmen de groei van de economie

Willem Vermeend en Rick van der Ploeg publiceren een internationaal boek over de invloed van belastingen op de ontwikkeling van de economie, werkgelegenheid, investeringen, consumptie en het klimaat: Taxes and the Economy.

Belastingen remmen de groei van de economie
Belastingen hebben een sterke invloed op economische en maatschappelijke ontwikkelingen. De huidige belastingstelsels zijn ouderwets , ingewikkeld en passen niet meer in de wereld van het Internet en de globalisering van de 21ste eeuw. Ze remmen de economische groei. Landen moeten hun stelsel snel een aanpassen aan de economische en maatschappelijke ontwikkelingen van deze eeuw, anders zullen ze economisch achterop raken.
Europa kan uitgroeien tot een van de sterkste economieën in de wereld, maar dan moeten wel de bestaande ingewikkelde belastingstelsels worden vervangen door eenvoudige stelsels met weinig aftrekposten en lage tarieven. Daarnaast moet de belastingdruk op arbeid worden verlaagd. De belastingen op consumptie, milieuvervuiling en de aantasting van het klimaat moeten omhoog. Dat geldt met name ook voor de Verenigde Staten en Japan. Deze landen kunnen daarmee de groei van hun economie bevorderen.

Dit is de kern van Taxes and the Economy: a survey of the impact of taxes on growth, employment, investment, consumption and the environment ( 500 blz. )

Auteurs van deze studie zijn Willem Vermeend, Rick van de Ploeg en Jan Willem Timmer(1) .
Het boek is op zijn vakgebied het eerste werk waarin theorieën over belastingheffing en resultaten van wetenschappelijk onderzoek worden gecombineerd met de praktische ervaringen met belastingpolitiek van 16 Westerse Industrielanden in de periode 1970-2007. Het gaat om de volgende landen: Verenigde Staten, Japan, Canada, Australië, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Nederland, België, Oostenrijk, Ierland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland.

Doelgroep boek
Studenten, wetenschappers, beroepsgroepen die zich bezighouden met vakgebieden economie, belastingen, openbare financiën, politicologie, nationale en internationale beleidsmakers, politici en iedereen die willen weten hoe belastingen de economische ontwikkeling, werkgelegenheid, bedrijfsinvesteringen , consumptie en het klimaat kunnen beïnvloeden.

Uitgever

Edgar Elgar Publishing, UK/USA. www.e.elgar.com
Edgar Elgar is een gerenommeerde internationale uitgever op het terrein van economie en openbare financiën.

(1) Over de auteurs:
-Willem Vermeend is ondernemer en hoogleraar European Fiscal Economics aan de Universiteit van Maastricht. In de periode 1994-2002 was hij Staatssecretaris van Financiën en Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de twee kabinetten Kok.
-Rick van der Ploeg is hoogleraar economische wetenschappen aan de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Amsterdam. In de periode 1998-2002 was hij staatssecretaris voor Cultuur en wetenschappen in het kabinet Kok 2.
-Jan Willem Timmer is werkzaam als internationaal belastingadviseur bij DLA Piper.

Noot voor de redactie (