Nieuw-Vlaamse Alliantie


Naar een topdomeinnaam .vla voor Vlaanderen (03/07/08)

De Vlaamse Regering staat positief tegenover de beslissing van de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) om de domeinextensies op het internet open te verklaren en is er voor te vinden om domeinextensies te reserveren voor Vlaanderen. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters in het Vlaams Parlement geantwoord aan Mark Demesmaeker (N-VA). Hij wil de voorbereidingen snel starten.

Kris Peeters: Wij willen nagaan wat de impact daarvan kan zijn op technisch, financieel en communicatief vlak zodat we een onderbouwde beslissing kunnen nemen. Onze diensten hebben de opdracht gekregen om die impactanalyse tijdig uit te voeren en te maken zodat we met kennis een beslissing kunnen nemen. Dit geeft een nieuwe mogelijkheid om ons te positioneren.

Enkele dagen geleden had in Parijs een conferentie plaats van ICANN. De belangrijkste beslissing die daar werd genomen, is het volledig open verklaren van de domeinextensies voor internetadressen. Dat zijn de stukken van het webadres na het punt: .com, .org, .be Dit opent voor de Vlaamse overheid de mogelijkheid om extensies zoals .vla, .vlaanderen, .fla of .flanders aan te vragen. Het gaat om de zogenaamde generic top-level domains (gTLD) die zich onderscheiden van de country code top-level domains (ccTLD) die uit twee letters bestaan en letterlijk worden overgenomen uit de internationale lijst met landencodes.

Mark Demesmaeker: Ik hoop dat het onderzoek uiteindelijk ook zal leiden tot concrete stappen om een aantal domeinextensies voor Vlaanderen aan te vragen en te ontsluiten voor het grote publiek. Dat is zeer belangrijk voor de zichtbaarheid van Vlaanderen op dit wereldwijde forum.

Auteur:
Mark Demesmaeker
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be