Ministerie van Defensie

03-07-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

23 tot en met 29 juni

Archieffoto van een patrouille in Uruzgan (2007) - Foto: Gerben van Es/AVDD

In Uruzgan vond afgelopen week operatie 'Hindu Ghar' plaats. Het doel van deze operatie was om inzicht te krijgen in eventuele Taliban-activiteiten in de omgeving van Deh Rawod op de westelijke oever van de Helmand rivier. Eenheden van Task Force Uruzgan (TFU) voerden daartoe verkenningspatrouilles uit van Warjan in het zuiden tot voorbij de Chutu-crossing in het noorden. Gedurende de operatie is er geen enkel contact geweest met vijandelijke eenheden.

Een detachement van Tsjechische militairen is op Camp Hadrian bij Deh Rawod aangekomen. Deze eenheid bestaat uit 63 militairen en gaat op de basis de wachttaken overnemen van het Nederlandse wachtdetachement. Met de komst van de Tsjechen is een start gemaakt met de internationalisering van de TFU. Vanaf augustus krijgt deze verder gestalte. De Fransen leveren dan een Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) in Deh Rawod.

Nabij patrouillebasis Coyote ten noorden van Deh Rawod werd op maandag 23 juni een zwaargewond vijfjarig jongetje aangetroffen. Hij overleed korte tijd later. Vermoedelijk is het jongetje op een mijn of een niet geëxplodeerd projectiel gelopen. In Afghanistan liggen naar vermoeden miljoenen mijnen en andere explosieven, veelal overblijfselen van de oorlogen die er de afgelopen decennia hebben gewoed.

De cursus 'Start and improve your own business' op Kamp Holland is door lokale ondernemers enthousiast ontvangen. Meer mensen hopen hun economische positie te kunnen verbeteren door een eigen bedrijfje te beginnen. Er wordt onderzocht of ook in Deh Rawod een dergelijke cursus kan worden gestart.

Een missieteam van het Provinciaal Reconstructieteam (PRT) constateerde dat in een quala in de omgeving van Chora aan kinderen les werd gegeven. Hierbij waren ook meisjes aanwezig. In het conservatieve Uruzgan is dit nog steeds een uitzondering, maar het vormt wel een indicatie van een voorzichtig verbeterende gendersituatie.

Kolonel van Harskamp krijgt, nadat de commandant van de 4de ANA brigade hem de ISAF medaille heeft opgespeld, een cadeautje voor de inzet van de Task Force in de provincie Uruzgan. - Foto: Richard Frigge/AVDD

De staf van de TFU, waaronder de commandant kolonel Richard Van Harskamp, kreeg deze week de NAVO-medaille voor vredesoperaties uitgereikt door de commandant van de vierde ANA-brigade, generaal-majoor Hafizuldin Meraj.

Opnieuw was Kandahar Air Field deze week het doelwit van raketaanvallen. Daarbij vielen geen slachtoffers. Wel was er schade aan een civiele brandstoftruck. F-16's van de Air Task Force verleenden een aantal malen steun aan ISAF-eenheden, waarbij wapeninzet heeft plaatsgevonden. Daarbij zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen. Een eenheid van de TFU is ten noorden van Tarin Kowt beschoten door vijandelijke eenheden met een 107mm raket, zonder dat daarbij schade werd aangericht. Er is niet teruggevuurd.

Twee checkpoints van de Afghan National Police (ANP) in de omgeving van Tarin Kowt werden door vijandelijke elementen onder vuur genomen. TFU-eenheden verleenden in beide gevallen ondersteuning door vanaf Kamp Holland met de pantserhouwitser lichtgranaten af te schieten. Genisten van de TFU wisten wederom enkele Improvised Explosive Devices (IED's) op te sporen, die ter plekke onschadelijk werden gemaakt.

Gerelateerde links:
International Security Assistance Force (ISAF)