Gemeente Groningen


donderdag 3 juli 2008:
Nieuwe structuurvisie schetst toekomstbeeld tot 2020

Groningen staat er goed op. Dat is een van de constateringen in Stad op Scherp, de nieuwe structuurvisie van de gemeente Groningen. De structuurvisie bestrijkt de periode 2008-2020 en schetst ruimtelijke contouren waarbinnen nieuw beleid voor de stad in de komende jaren ontwikkeld kan worden. Groningen wil een steviger rol spelen in Noordwest-Europa, wil samen met de kennisinstellingen toponderzoek en innovatie stimuleren, wil voorop lopen als het gaat om duurzaamheid en wil een goede bereikbaarheid garanderen. Én Groningen wil haar groen koesteren en haar wijken op orde houden.

Het feit dat Groningen er goed op staat, betekent niet dat er achterover geleund kan worden. Nieuw beleid is nodig om de vergrijzing en leegloop van de regio tegen te gaan, de concurrentie van andere steden het hoofd te bieden en de nog steeds aanwezige werkeloosheid te bestrijden. Reden genoeg voor burgemeester en wethouders om de stad op scherp te zetten. Dat gebeurt vooral in samenwerking met anderen. En door te faciliteren en door optimale omstandigheden te creëren.

Stad op Scherp wijst zes dynamo's aan, de drijvende krachten van de stad: de binnenstad (met een aparte nota Binnenstad.nu), het UMCG, Martiniziekenhuis en omgeving, Zernike, Europapark en het Stationsgebied. Gezamenlijk dragen zij de stedelijke en regionale economie. En zij bieden kansen in nationaal en internationaal perspectief. Een aantal dynamo's draaien op de rijkelijk aanwezige kennis, de instellingen, wetenschappers en studenten. Zij moeten zorgen voor technologische vernieuwing en creativiteit. Samen met de dienstensector vormen zij de nieuwe banenmotor. Groningen is drukte op de vierkante kilometer - de binnenstad met haar vele voorzieningen en evenementen - en weldadige rust in de weidse, groene omgeving op fietsafstand van het stadshart. Niet alleen de nabijheid van het Ommeland is een belangrijke kwaliteit van de stad, ook het groen ín de stad wordt gekoesterd: de Groenstructuurvisie, die voortvloeit uit Stad op Scherp, zet in op verbetering en uitbreiding. Naast de stevige internationale ambities blijft de structuurvisie een scherp oog houden voor de stad zelf: het krachtig ruimtelijk beleid voor de wijken met hun uiteenlopende woonmilieus wordt voortgezet.

Op 26 september gaan de Structuurvisie Stad op Scherp, de groenstructuurvisie en binnenstad.nu inde inspraak. De inspraakperiode van zes weken wordt ondersteund door een publieksmanifestatie in de hal van de dienst Ruimtelijke Ordening/Economische Zaken. Naast uitgebreide aandacht voor en uitleg over het nieuwe structuurplan , wordt aandacht besteed aan structuurplannen uit de jaren 60, 70 en 80. Ook het Plan van Uitleg van Mulock Houwer uit 1906 en het Plan van Uitbreiding van Berlage-Schut uit 1928-1932 worden geëxposeerd. Oude (Falkplan)plattegronden laten zien wat er van de ruimtelijke beleidsvoornemens is terug te vinden in de stad. Tevens worden debatten georganiseerd en zal OOG-TV een uitzending over Stad op Scherp verzorgen.