Gemeente Groningen

donderdag 3 juli 2008:
Gemeente Groningen betaalt eigen bijdrage inburgeringstraject

De gemeente Groningen gaat inburgeraars een deelnamebonus verstrekken als ze hebben deelgenomen aan het inburgeringsexamen. De deelnamebonus is net zo hoog als de te betalen eigen bijdrage (EUR 270,-).

De gemeente vindt dat deelname aan het inburgeringstraject in principe kosteloos zou moeten zijn. Om die reden betaalde de gemeente Groningen vorig jaar in sommige gevallen de deelname door middel van het verlenen van bijzondere bijstand. Op basis van de ervaringen in andere gemeenten kiest Groningen nu ook voor het vergoeden van de eigen bijdrage.

Iedereen die deelneemt aan een door de gemeente aangeboden inburgeringsvoorziening, en binnen het afgesproken inburgeringstraject heeft deelgenomen aan het inburgeringsexamen, heeft recht op de bonus. Om voor de bonus in aanmerking te komen hoeft men niet geslaagd te zijn voor het examen. De bonus wordt verrekend met de eigen bijdrage, zodat de inburgeraar niets hoeft te betalen.

Groningen wil een sterke en sociale stad zijn. Een stad waar mensen werken, meedoen, erbij horen. Ook inburgeraars moeten mee kunnen doen in de stad. Dat kan door de Nederlandse taal en cultuur te leren en door te werken of op een andere manier actief te zijn.