Nederlandse Moslim Omroep

Verkenningen
3 juli 2008

'De' islam niet altijd en niet alléén een rem op het rapportcijfer

Rapport over immigrantenkinderen en schoolprestaties verdient betere lezers

Vorige week verscheen het onderzoeksrapport van Manon de Heus en Jaap Dronkers over onderwijsprestaties van immigrantenkinderen met een religieuze achtergrond. Meteen haalde het de voorpagina's. Moslimkinderen zouden slechter presteren als gevolg van hun religieuze bagage. Verkenningen sprak met de opsteller en kwam tot een andere conclusie.

In alle kranten viel te lezen dat moslimkinderen volgens dit rapport - verschenen onder auspiciën van het Florentijnse European University Institute - op school slechter presteren dan niet-gelovige scholieren: de islam zou een rem zijn op de schoolprestatie. Daarmee wisten de kranten even de aandacht vast te houden. Wie echter het rapport leest, ontdekt dat de redacties vooral veel nuances hebben laten liggen. Welke immigrantenkinderen presteren 'gruwelijk goed'? En welke moslimscholieren presteren volgens dit rapport daadwerkelijk minder door hun geloof? Is het eigenlijk duidelijk wat het rapport precies verstaat onder 'de' islam, zuiver godsdienstige zaken of toch ook wel een fikse dosis culturele factoren? Verkenningen gaat verder waar de kranten stopten. Presentator Hasan Evrengün voert de discussie over de conclusies van het rapport met opsteller prof. Jaap Dronkers (vanuit Florence) en met dr. Saïd Bellari, psychiater en bestuurslid van de ISBO (Islamitische Scholen Besturen Organisatie).

Ook in Verkenningen een reportage van Jan Maarten Deurvorst over een nobel initiatief in de bible belt van Nederland: Stichting Ochrimo organiseert busexcursies naar enkele moskeeën om meer begrip te kweken onder de christelijke gelovigen. Maar stappen de gereformeerden van Barneveld ook in? Tenslotte in Verkenningen: een islamitische gadget, de koranMP3.

Luister ook naar de extra uitzending in Desmet Live van NMO-NIO: vrijdag 4 juli 18-20 uur!

Verkenningen

Uitzending: donderdag 3 juli 2008 van 22.00 tot 23.00 uur op Radio 5

Na de uitzending blijvend beschikbaar via onze website nmo.nl




Nederlandse Moslim Omroep