Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

3 juli 2008

Nieuw: 130 kilometer wandelpaden

met 104 knooppunten tussen De Panne en Nieuwpoort

EERSTE WANDELNETWERK LANGS DE KUST

Kusttoeristen en wandelliefhebbers kunnen vanaf deze zomer gebruik maken van een gloednieuw wandelnetwerk. In De Panne is door Westtoer het eerste wandelnetwerk langs de Kust voorgesteld. Het project kadert in het Kustactieplan KAP III van Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois. Het netwerk Westkust presenteert een mix van natuur en cultuur tussen De Panne, Koksijde en Nieuwpoort. Het traject van 130 kilometer en 104 knooppunten brengt wandelaars langs en door de duinen en naar een 40-tal bezienswaardigheden. Handig zijn de 19 instappunten waar men de wandeling kan starten.

Het wandelnetwerk Westkust in De Panne, Koksijde en Nieuwpoort telt 130 kilometer wandelpaden, waarvan een derde onverhard. Met het systeem van de genummerde knooppunten wordt het netwerk in beide richtingen bewegwijzerd. Tussen de knooppunten wijzen doorverwijsborden naar het volgende knooppuntnummer. Er zijn 19 instappunten voorzien waar parkeergelegenheid aanwezig is en een plattegrond van het wandelnetwerk.

Het wandelnetwerk vertelt boeiende verhalen over de Westkust, van het ontstaan van het kustlandschap over de geschiedenis van het kusttoerisme tot de bouw van de Atlantikwall. Via de knooppunten worden een hele reeks interessante plaatsen met elkaar verbonden. Trekpleisters zijn onder meer het natuurreservaat De Westhoek (De Panne), het natuurreservaat Hoge Blekker (Koksijde), het vernieuwde Visserijmuseum (Oostduinkerke), het sluizencomplex De Ganzepoot en de vuurtoren (Nieuwpoort).

De nieuwe wandelnetwerkkaart is het ideale hulpmiddel om een eigen wandeltraject uit te stippelen. De scheurvrije en waterbestendige kaart geeft tevens achtergrondinformatie bij de 40-tal bezienswaardigheden onderweg.

Het wandelnetwerk maakt deel uit van het project Recreatief medegebruik van de Vlaamse Kustduinen in het Kustactieplan KAP III van de Vlaamse regering. Minister van Toerisme Geert Bourgeois subsidieert het initiatief met bijna 330.000 euro. Het project is gerealiseerd door Westtoer in samenwerking met de provincie, het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (Afdeling Kust), het Agentschap voor Natuur en Bos, de gemeenten De Panne en Koksijde, de stad Nieuwpoort, de IWVA, het Agentschap Infrastructuur (afdeling Wegen en Verkeer West-Vlaanderen) en een aantal private terreinbeheerders.

Wegwijzer voor natuur en recreatie

Nog nieuw is de gratis overzichtskaart met het aanbod voor natuurgerichte recreatie aan de Kust. De Wegwijzer voor natuur en recreatie aan de Vlaamse Kust toont alle toegankelijke natuurgebieden, de bewaakte badzones, de natuurattracties en bezoekerscentra, alle recreatieve routes en het traject van de Kustfietsroute.

De versozijde geeft een beeld van de recreatieve mogelijkheden in elk van de toegankelijke natuurgebieden. Handig is de adresvermelding van diensten voor toerisme, strand- en jachtclubs, provinciedomeinen, natuurattracties en bezoekerscentra.

Deze brochure werd gerealiseerd door Westtoer in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos, het Steunpunt Natuur en Milieueducatie Kust, het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust afdeling Kust, de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen en de diensten voor toerisme van de kustgemeenten.

Praktische info

De kaart van het wandelnetwerk Westkust kost 6,00 euro. De kaart is te koop bij de Diensten voor Toerisme van De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en in de bezoekerscentra De Nachtegaal en De Doornpanne. Ook te koop bij Westtoer (T. 050/305 500, info@westtoer.be) en in het provinciaal informatiecentrum Tolhuis in Brugge (T. 0800/20 021, provincie@west-vlaanderen.be). Online kan de kaart besteld worden via www.fietsen-wandelen.be

De wegwijzer voor natuur en recreatie aan de Vlaamse Kust is een gratis kaart. Verkrijgbaar bij de Diensten voor Toerisme.

Attn.redactie

Meer info bij Westtoer: Hannelore Denolf (T. 050/305 572, hannelore.denolf@westtoer.be)

________________________
Nele Desloovere
Marketing Assistent - Pers & Media - Beurzen - Fotobank

Westtoer a.p.b.
Koning Albert I-laan 120
B-8200 Sint-Michiels (Brugge)
Tel. + 32 50 30 55 17

Gsm 0499 56 84 17

nele.desloovere@westtoer.be www.westtoer.be