Ingezonden persbericht

Persbericht 3 juli

' Elburg, vestingstad aan de Zuiderzee'
Museum Programma 2008

Museum Elburg is de schatkamer van een oude vestingstad aan de Zuiderzee. In Museum Elburg wordt het erfgoed van de geschiedenis van Elburg verzameld en bewaard in het prachtige voormalige vrouwenklooster aan de Jufferenstraat. Tussen de middeleeuwse kloostermuren van het gebouw worden door een nieuwe staf bijzondere activiteiten ontwikkeld. Stormen en scheepsrampen op de vroeger vaak gevreesde Zuiderzee worden er op eigentijdse wijze in beeld gebracht. De zee is achter dijken en polders verdwenen. Toch wordt de herinnering aan vervlogen tijden in Elburg gekoesterd en bewaard. Het aloude vestingstadje is één groot openluchtmuseum en een toeristische trekpleister van formaat. In een dergelijke ambiance gaat Museum Elburg een prominente rol spelen. Er wordt gewerkt aan een nieuwe semi-permanente opstelling van het eigen verleden en er staan een aantal spraakmakende exposities op stapel. Telkens opnieuw zullen innoverende presentatie- technieken toegepast worden. Daarnaast wil Museum Elburg een ontmoetingsplaats en podium worden voor activiteiten en evenementen in cultuurhistorische sfeer.

Multimediapresentatie.

Vanaf september wordt de bezoeker door een multimediapresentatie vanuit de hedendaagse toeristenstad verplaatst naar een kolkende Zuiderzee waarop vissers een gevecht met de elementen voeren om lijf en leden en hun schip te redden. Restanten van gezonken schepen en de erbij gevonden gebruiksvoorwerpen verschijnen in beeld als stille getuigen van de drama's die het vissersleven kenmerkten. Het water kalmeert weer en andere schepen keren behouden terug naar de wal. Met het zicht op de Vischpoort maken de beelden uit het verleden plaats voor die van het heden. Toeristen schuifelen door de straten of zijn neergestreken op de diverse terrasjes. Bij de viskraam spreekt de dagelijkse klandizie over het nieuws van de dag... Met de benodigde professionele apparatuur wordt de presentatie een echte 'experience' waar de toeschouwer zich bij aanwezig voelt. Het museum maakt plannen voor een fraai auditorium waar de multimediapresentatie in de nabije toekomst vertoond gaat worden.

Stormen en scheepsrampen op de Zuiderzee.

Sinds een aantal jaren is de vormgeving van een tentoonstelling een doel op zich geworden; de hele expositie ademt de sfeer van het beoogde thema. Het belevingsaspect heeft hoge prioriteit gekregen.
Bij een tentoonstelling als 'Stormen en scheepsrampen op de Zuiderzee' (september - oktober) ervaart de bezoeker dan ook hoe deze regelmatig terugkerende kommer en kwel in het verleden gevoeld en beleefd werd. Het authentieke materiaal bestaat vooral uit schilderijen, tekeningen, archiefstukken en archeologische vondsten van en uit scheepswrakken. Musea langs de voormalige Zuiderzeekust en Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad werken mee aan de totstandkoming van deze tentoonstelling.

Literair Zuiderzeefestival

Museum Elburg brengt een bloemlezing van fraaie en bijzondere teksten bijeen die gaan over de Zuiderzee - waar in de loop der tijd zoveel moois over is geschreven. Op vrijdag 10 en zaterdag 11 oktober worden op schillende locaties in de stad Elburg teksten voorgedragen of anderszins ten gehore gebracht. Museummedewerkers en vrijwilligers werken aan de voorbereiding en realisatie van dit bijzondere evenement waarvoor al veel belangstelling en medewerking van diverse auteurs en artiesten bestaat.

Levensdrachten

Ine Keitz (kostuums) en Divina van Koppen (sieraden en accessoires) presenteren hun
Kostuum-en sieradencollectie 'Levensdrachten' in oktober in Museum Elburg. Vanuit hun gezamenlijke hang naar nostalgie, hun liefde voor handwerk en fascinatie voor klederdrachten geven zij hun persoonlijke vertaling van drachten uit de museumcollectie en het Zuiderzeegebied. Traditionele kostuums en hedendaagse vertaling hiervan benadrukken de schoonheid van het detail.

Oud Elburg, koud Elburg.

Waar zijn de winters van vroeger gebleven, de tijd waarin je in het najaar al uit kon kijken naar sneeuw en ijs en misschien een heuse Elfstedentocht. Soms zelfs waren de winters zo streng dat auto's het IJsselmeer over konden steken. Vóór de inpoldering kon de bevroren Zuiderzee genadeloos zijn voor vissers en eilandbewoners...Museum Elburg toont in November en december foto's en filmbeelden van de barre winters van weleer en krijgt bij het verzamelen ervan steun van de Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop.

Uw volk, Mijn volk

Overzichtstentoonstelling van Yanneke Wijngaarden tot en met 30 augustus. Op de expositie worden behalve vijftig schilderijen ook een aantal etsen, schetsen en ruimtelijke objecten tentoongesteld. Yanneke Wijngaarden is als actrice bekend onder haar 'oude' naam Jip Wijngaarden. Zij speelde in 1983 Anne Frank in de film Het Dagboek van Anne Frank.

Het museum is deze zomer ook op zaterdag open van 11 tot 17 uur.